Konjic
0

"Slučaj Repovci" - zločin bez kazne

FENA
Jednosatnom blokadom puta M 17 u Konjicu - naselje Trešanica, danas od 11.55 sati, roditelji, rodbina i saborci devet pripadnika Armije R BiH koji su na putu Bradina - Repovci ubijeni 12. jula 1992. godine, skrenuli su pažnju javnosti na nerad državnih tužilaca, koji za 17 godina nisu uradili ništa na otkrivanju i kažnjavanju zločinaca.

Na spomeniku poginulim, u mjestu Poda, kao i na njihova mezarja i grobove na gradskom groblju, danas je položeno cvijeće.

Poginuli pripadnici Vojne policije Štaba teritorijalne odbrane Armije RBiH Konjic su: Ibrahim Mangić (1957), Aziz Jusufović (1946), Dražen Pandža (1966), Isak Ljevo (1970) i Jasmin Radaslić (1966).

U istom kombiju Vojne policije, ubijeni su pripadnici bataljona «Lisin», komandant Đemal Ferhatbegović (1956), zamjenik komandanta Šefik Ajanović (1954), zatim Salem Memić (1945) i Ibrahim Jusufbegović (1963) .

«Porodice ubijenih već 17 godina traže da se pokrene odgovornost za ubistvo devet pripadnika Armije RBiH, ali do danas istrage nema, zbog čega smo primorani, da blokadom puta M-17 skrenemo pažnju na «slučaj Repovci». Zahvaljujemo policiji na saradnji, medijima, boračkim organizacijama i strankama SDP-e i Lijanovići na podršci, pozivamo državnog tužioca Barašanina da konačno pokrene istragu, izjavili su za FENU Senad Memić i Amir Jusufbegović, članovi porodica ubijenih.