Istrage traju
25

Slučaj ranjavanja policajca u Mostaru još neriješen, broj razbojništava u porastu

Piše: R. D.
Vrijeme prolazi, a istrage i dalje traju. Dva mjeseca su prošla od oružane pljačke u mostarskom naselju Dolina Sunca, prilikom koje je rafalno pucano na policijsku patrolu, te je mladi policajac srećom samo ranjen.

Osim epilogom, događaj podsjeća na nedavna tragična dešavanja u Sarajevu kada su ubijena dva policajca. Kako saznajemo istraga još uvijek traje, a MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao ni nadležno tužilaštvo se nije oglašavalo o njenom toku.

Podsjećamo, PU Mostar je oko 1:50 tog 6. septembra nepoznata osoba prijavila više sumnjivih osoba u naselju Dolina Sunca. Nakon dolaska policijska patrola zatiče četiri maskirane osobe kako ulaze u putničko vozilo nepoznatih registracija.

"U pokušaju policijskih službenika da službenim vozilom onemoguće bijeg osumnjičenim osobama te osobe ispaljuju hice u smjeru službenog policijskog vozila te jedan hitac ranjava policijskog službenika koji je prebačen u bolnicu i van životne je opasnosti", saopćeno je tada iz MUP-a.

Kako smo saznali, na policijsku patrolu pucano je rafalno iz "duge cijevi", a pljačkaši su željeli prikačiti za automobil vrijednu građevinsku mašinu, otuđenu s obližnjeg gradilišta.

Dvadesetpetogodišnji policajac Đ.H. operisan je toga dana zbog težih tjelesnih povreda desne ruke, oštećenja koštanih i zglobnih struktura. Policajca su tog dana u Kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić" posjetile i brojne političke delegacije, pozvani su građani da pomognu u otkrivanju počinitelja, ali nema informacija da je istraga dovela do konkretnih rezultata.

Broj razbojništava je u porastu, samo je u posljednjih dvadesetak dana na području Mostara zabilježeno je osam oružanih pljački. Mediji pišu o naoružanoj bandi koja hara Mostarom, u strahu drži građane, posebno radnike benzinskih pumpi, poštanskih poslovnica, prodajnih objekata, a pred kojom je policija očito nemoćna.

Podsjećamo, prije devet dana Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su u ranim jutarnjim satima u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Na njih su pucale osobe koje su pokušavale otuđiti Volkswagen Golf VI hrvatskih registarskih oznaka.