Milionska pronevjera
10

Slučaj "Pravda": 26 optuženih tvrde da nisu krivi, Delimustafić nije pročitao optužnicu

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište o izjašnjavanju o krivici 38 optuženih u akciji "Pravda". Jedanaest optuženih osoba se uz opravdanje nije pojavilo na ročištu, a 26 ih se izjasnilo da nisu krivi. O krivici se nije izjasnio jedino Alija Delimustafić koji je kazao da to ne može učiniti dok detaljno ne pročita optužnicu.

Delimustafić je dodao da Kantonalni sud nije odgovorio na njegove zahtjeve da ima šest advokata zbog vrlo kompleksnog predmeta.

Podsjećamo, uhapšene u akciji "Pravda" sumnjiči se za malverzacije nekretninama, čime je stečena protupravna imovinska korist od blizu 10 miliona konvertibilnih maraka. Kantonalni sud u Sarajevu je u oktobru potvrdio optužnicu Tužilaštva KS protiv Alije Delimustafića i drugih.

Advokat Senad Bilić kazao je kako sve očekuje pravi haos jer se danas pojavilo 2/3 optuženih. Kazao je kako očekuje da će se broj optuženih smanjiti jer će se neki nagoditi. Također, kazao je kako je Tužilaštvo u ranijem zahtjevu za određivanje pritvora navelo četiri tačke za Džemala Karića, od kojih se tri u optužnici uopće ne navode.

Tužilaštvo je tražilo spajanje postupka za Vojka Đokića koji je naknadno optužen i priveden, čemu su se advokati usprotivili.

Alija Delimustafić je bio bez advokata jer je tražio novih 5 i posebne uvjete. Sud mu je kazao kako treba pismeno uputiti zahtjeve te da neće dobiti nikakve posebne uvjete osim onoga što ga sljeduje zakonom. Nije se izjasnio kazavši kako nije dobio dokaze ni optužnicu te je odmah vraćen u KPZ Sarajevo.

Za optuženu sutkinju Lejlu Fazlagić još čekaju izručenje jer ministar pravde Republike Hrvatske nije potpisao ključni dokument.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području KS. U sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić Pašić, nekretnine s umrlih osoba knjižili su na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Pored Alije Delimustafića, optužnica je potvrđena i protiv Izeta Musića, Zorana Lončara, Emira Karače, Elvire Kreho, Džemala Karića, Lejle Cerić, Suade Hadžić, Abida Hodžića, Edine Mutevelić, Murise Makarević, Keme Kapura, Samira Muslića, Nihada Druškića, Dalibora Macanovića, Envera Delimustafića, Amirele Lončar, Samire Skorupan, Seada Hadžića, Zaima Spahovića, Hamde Spahića, Samira Čolana, Zikreta Orhanovića, Samine Skopak, Nermina Vile, Lejle Mirele Eminović, Ismeta Hamzića, Halida Drkende, Milene Rajić, Fatime Kapur, Arifa Ibrahimovića, Faruka Telalagića, Ševale Arnautović, Edina Arnautovića, Ratka Đokića, Dušanke Đokić, Dobre Đokića, Vojka Đokića i pravnih osoba Cenex GROUP d.o.o Sarajevo, CONSULTANS d.o.o Sarajevo, EX LINE GROUP d.o.o Istočno Sarajevo, CENTRALEXPORT d.o.o. Istočno Sarajevo, CENEX INŽENJERING d.o.o Sarajevo, CENEX d.o.o Istočno Sarajevo, EXLINE d.o.o Istočno Sarajevo i MINAS CO d.o.o Sarajevo i to zbog krivičnih djela organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlasti, povrede zakona od sudije, pranja novca, krivotvorenja isprave, prevare i pomoći počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.