Sud BiH
0

Slučaj Kos i ostali: Naređenje o ubistvu Srebreničana

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Svjedočeći u korist vanbračnog supruga Franca Kosa, optuženog za genocid u Srebrenici, Sara Manojlović je kazala da je Kos bio “nervozan” nakon boravka na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Manojlovićeva, nekadašanja kuharica u Desetom dirvezantskom odredu Vojske Republike Srpske (VRS), rekla je da je Kos u julu 1995., poslije boravka na području Srebrenice, bio vidno nervozan.

“Poslije Srebrenice nije mogao spavati i jesti, bio je nervozan. Nikad mi o tome ništa nije pričao”, kazala je svjedokinja.

Državno tužilaštvo smatra da je Kos – skupa sa Stankom Kojićem, Vlastimirom Golijanom, Zoranom Goronjom, bivšim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda VRS-a – učestvovao u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. na Vojnoj ekonomiji Branjevo (općina Zvornik).

Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici istog odreda, te su svi zajedno strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

Svjedokinja Manojlović je kazala da je primijetila da je njen suprug bio vidno uznemiren, te ga je upitala šta ga muči.

“Rekao je kako je iz komande dobio zadatak da svoja tri saborca odvede u akciju i ubije ih s leđa. Do toga nije došlo jer je akcija odgođena”, kazala je Manojlovićeva.

Prema njenom iskazu, Kos joj je ispričao i da je tokom jedne akcije Odreda pokušan atentat na njega po naređenju iz “komande”.

Svjedokinja Manojlović je rekla da je Kosa upoznala krajem 1994. godine. “Dugo živim sa njim i mogu o njemu da kažem sve najbolje. Pravi je Slovenac – poštuje rad, red i disciplinu”, rekla je Manojlovićeva.

Na ovom ročištu u korist Tužilaštva BiH iskaz je dao zaštićeni svjedok Z4, koji je rekao da je Inžinjerijska četa Zvorničke brigade VRS-a u julu 1995. godine, kojoj je pripadao, po naređenju koristila mašina za iskopovanje grobnica u Orahovcu, Kozluku i Branjevu (općina Zvornik), u koju su ukopavani ubijeni Srebreničani.

“Bio sam prisutan kada su kopane grobnice ali nisam ništa radio. Zadatak mi je bio da budem tu ako se mašina pokvari ili nestane goriva”, rekao je svjedok Z4.

Svjedok Z4 je rekao da je na Branjevo došao 17. jula 1995. godine.

“Na livadi sa desne strane sam vidio leševe. Osjećao se neprijatan miris, te su mašine gašene da ljudi odmore malo jer nisu mogli da izdrže taj miris”, rekao je Z4.

Suđenje će biti nastavljeno 27. septembra ove godine.