Sud BiH
0

Slučaj "Korićanske stijene": Na potezu odbrane

FENA
Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama Sudsko vijeće odbilo je danas prijedlog Tužilaštva BiH da bude pročitan iskaz zaštićenog svjedoka KO-6 te odlučilo da dokazni postupak odbrane počne prije nego što budu saslušani svi svjedoci optužbe.

Vještačenjem je utvrđeno da KO-6 trenutno psihični nije sposoban za svjedočenje, ali bi se njegovo stanje moglo popraviti za dva mjeseca.

"Iskaz ovog svjedoka neće se čitati s obzirom na to da bi se on mogao pojaviti u sudnici nakon dva mjeseca", rekla je Vesna Jasenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva da se izmijeni redoslijed izvođenja dokaza kako bi tužiocu omogućili vrijeme da putem međunarodne pravne pomoći osigura svjedočenje još tri svjedoka.

Za učešće u strijeljanju oko 200 muškaraca, koji su na Vlašiću izdvojeni iz konvoja i pogubljeni 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama, optuženi su Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Marinko Ljepoja i Branko Topola.

U optužnici se navodi da su Zečević, Knežević i Ljepoja bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Čivčić komandir Prvog interventnog voda, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Odbrane do iduće sedmice treba da dostave preliminarni prijedlog svjedoka, a na narednom ročištu, koje je zakazano za četvrtak, 24. februar, biće održana statusna konferencija na kojoj će biti dogovorena dinamika izvođenja dokaza odbrana, prenosi BIRN.