Istražili smo
265

Slučaj iz Opće bolnice Sarajevo: Porodi bez pedijatra, a intervju s direktorom uz prisustvo policije

Er. M.
Zlatko Kravić (Foto: N. G./Klix.ba)
Zlatko Kravić (Foto: N. G./Klix.ba)
Zbog komplikacija tokom poroda tri novorođenčeta u teškom stanju prevezena su prošle sedmice iz Opće bolnice na KCUS odmah nakon poroda, a jedno je potom i preminulo. Tim povodom kontaktirali smo Opću bolnicu i tražili komentar direktora te ustanove Zlatka Kravića, koji je time bio najmanje oduševljen.
Na intervju o slučajevima beba od kojih je jedna umrla, druga sa sumnjom na frakturu (koja je snimkom potvrđena), a treća u teškoj asfiksiji direktor Zlatko Kravić pozvao je i policiju kako bi otkrio ko je iz Opće bolnice našem novinaru dao informacije.

Uprkos tome što smo u upitu koji je dostavljen na ruke direktoru jasno naveli da "identiteti pacijenata navedenih u upitu neće biti objavljeni javno, u skladu s pravom na zaštitu privatnosti pacijenata" Kravića je zanimalo ko je od uposlenika govorio o dijagnozama pacijenata.

Nakon što se naš novinar pozvao na zaštitu izvora upoznavajući Kravića da nema namjeru, a ni potrebu otkriti svoje izvore, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" odlučio je u toku intervjua pozvati pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo kako bi otkrio ko je iz ove zdravstvene ustanove novinaru dostavio informacije.

"Ja ću ti sada pozvati MUP da naprave zapisnik. Za svaki izneseni papir iz ove bolnice neko će krivično odgovarati. Tako da ćete na kraju ipak morati reći ko je. Ja ću vam sada poslati tužilaštvo. I njih ću obavijestiti da su papiri izašli. Neko je prekršio osnovno pravo pacijenata", rekao je Kravić.

Mala, pozovi mi MUP...

Nakon toga je sekretarici u svom kabinetu izdao naređenje da pozove policiju: "Mala, pozovi mi MUP. Zovite komandira Centra, neka pošalje nekoga, jer neko je poslao informacije odavde koje nije smio poslati. Vidim da imaš dobre informacije i mene kao direktora zanima odakle su te informacije, ko vas je informisao za koga, pogotovo imena i prezimena pacijenata. Sad ćemo vidjeti ko je i šta je".

Intervjuu se ubrzo pridružio i pripadnik sarajevske policije koji je legitimisao Zlatka Kravića i našeg novinara. Policajac je, s obzirom na to da ni njemu nije bilo jasno zbog čega je uopće pozvan u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš", tražio od Kravića da mu odgovori da li je u novinarskom upitu dobio prijetnju, u smislu fizičke prijetnje njemu ili njegovim članovima porodice, što je Kravić negirao.

Nakon što smo u ponedjeljak dobili odgovor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), iz kojeg nam je potvrđeno kako su u periodu od 2. septembra do 5. septembra 2019. godine iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" na KCUS prevezene tri bebe od kojih je jedna umrla, druga sa sumnjom na frakturu lubanje koja je snimkom potvrđena, a treća u teškoj asfiksiji (gušenju), odlučili smo objaviti i odgovore Zlatka Kravića o dešavanjima u ovoj bolnici.

Opća bolnica u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Opća bolnica u Sarajevu (Foto: Klix.ba)

Pitanja koja su uznemirila direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" zbog kojih je odlučio zvati policiju odnose se na tri bebe rođene u periodu od 2. do 5. septembra 2019. godinu, odnosno da li je tačno da su tri novorođenčeta životno ugrožena nestručnošću ljekara prilikom poroda.

Najavljena obdukcija djeteta i posteljice

Kravić je u svom odgovoru naveo da je u periodu od 2. septembra do 5. septembra 2019. godine rođeno jedno dijete iz normalno vođene trudnoće te da se u tom slučaju nije očekivala nijedna komplikacija.

"Sve je bilo uredu. Onog trenutka kada je dijete izašlo, samo u tom kratkom periodu, rođeno je s takozvanom bijelom asfiksijom. Mi smo odmah reagovali i izvršili reanimaciju djeteta i to dijete je reanimirano i prebačeno na Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jer još uvijek nemamo Pedijatriju", rekao je Kravić.

On je istakao da je to dijete sutradan u 12 sati skinuto s aparata i da mu je nepoznato zbog čega se to desilo.

"Mi vjerujemo da će obdukcija djeteta i posteljice pokazati uzrok. Za vašu informaciju, postoji u svim porodilištima na svijetu 0,5 promila takve djece gdje nakon normalno vođene trudnoće dođe do smrti poslije poroda. Ovo je nama prvo dijete koje je takvo rođeno i koje je prvi egzitus u našem porodilištu koje ima oko 1.500 djece", rekao je Kravić.

Kako kaže, smrtnost novorođenčadi u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" je "ispod svakog nivoa". Što se tiče druge dvije bebe koje su rođene u periodu od 2. do 5. septembra, Kravić je rekao da su i one prebačene na KCUS, ali da nijedno od djece nije bilo životno ugroženo.

"Ne mora neko biti životno ugrožen da bi se prebacio na pedijatriju. I još dva djeteta smo prebacili. Od toga je jedno dijete iz nekontrolisane trudnuće, znači žena je došla na porod u 38. sedmici, nijednu kontrolu nije napravila. Po rođenju je dijete bilo normalno, kao i ovo drugo dijete. Od 24 do 48 sati poslije došlo je do određenih komplikacija. To su djeca koja su rođena s visokim Apgar skorom. I jedno i drugo imalo je Apgar skoro devet i 10. Šta se poslije dešavalo, jedno dijete je imalo neonatalnu pneumoniju, a drugo sumnju na frakturu koja nije dokazana. Vidjet ćemo dalje kako se bude razvijala klinička slika. Tako ćemo i mi postupati", kazao je Kravić.

Zanimljivo je što je, uprkos Kravićevim tvrdnjama, u nalazima bebe koja je umrla upisan Apgar skor 0/0, kod druge bebe 9/9 dok u nalazu treće bebe Apgar skor uopće nije upisan.

Od 1. januara 2019. godine do 6. septembra 2019. godine na KCUS je iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" poslano desetero djece. Od tih desetero djece, čak troje ih je poslano u periodu od 2. do 5. septembra 2019. godine.

"Nisu sva djeca, dakle njih desetero, bila kritična. Kako se period od sedam dana poslije poroda računa u smrtnost, mi možemo reći da smo za ovih devet mjeseci imali jedan smrtni slučaj. Tako da ne možemo govoriti o neustručnosti ljekara", rekao je Kravić ističući da tehnički i ta jedna beba nije umrla u Općoj bolnici, već na KCUS-u, ali da se vodi u statistici Opće bolnice.

Incident najvišeg stepena

Na pitanje da li je tačno da prilikom jednog od ta tri poroda nije bio prisutan pedijatar, Kravić je rekao da tog trenutka na porodu nije bio pedijatar jer Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" ima samo dva pedijatra.

"Anesteziolog koji ima završenu obuku iz neonatologije, tj. pedijatrijskog zbrinjavanja djece odmah je reagovao i reanimirao dijete koje nije disalo. Dijete je dobilo funkciju disanja i srce mu je proradilo, bilo je u blijedoj asfiksiji tako da smo to dijete i s funkcijom disanja i s funkcijom srca prebacili na Pedijatrijsku kliniku KCUS-a", kazao je Kravić.

On je rekao da će do 30. septembra 2019. godine biti otvorena Pedijatrija i u Općoj bolnici, ali da su problem pedijatri te da se nada kako će uspjeti dovesti dovoljan broj pedijatara ne samo iz Kantona Sarajevo, već i iz drugih kantona.

"Naša nakana je da se rastereti KCUS i primarna zdravstvena zaštita. Još je veća kriza što veći broj pedijatara ide u penziju. Učinili smo maksimalne napore i psihički i materijalno da dovedemo pedijatre iz sredina gdje ih ima dovoljno. Dobro smo pazili da ne uzmemo sve pedijatre iz neke sredine. Oni će doći da rade u Sarajevu i mislim da ćemo povećati pedijatrijsku skrb", rekao je Kravić.

Raspisan konkurs (Foto: Klix.ba)
Raspisan konkurs (Foto: Klix.ba)

Zaključio je riječima kako je u slučaju smrti bebe podnesena službena prijava s obzirom na to da je riječ o incidentu najvišeg stepena te da će se uskoro utvrditi kako je umrla beba iz potpuno normalno vođene trudnoće.

Tokom razgovora Kravić se našalio pa "posavjetovao" našeg novinara da se ne sekira kako "ne bi dobio čir, jer će morati doći u Opću bolnicu".

Zanimljivo, nekoliko dana nakon upita informativnog portala Klix.ba, odnosno u ponedjeljak, direktor Zlatko Kravić raspisao je javni oglas za prijem šest ljekar specijalista pedijatrije u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš".