Konfuzija u institucijama
67

Slučaj "Helikopter": Odobrenje za prelet i slijetanje je dao Helez, a ko je odobrio ostanak letjelice MUP-a Srbije?

N. Ž.
Foto: MUP RS
Foto: MUP RS
Slijetanje helikoptera koji pripada MUP-u Srbije izazvalo je brojne reakcije širom Bosne i Hercegovine, a državni zvaničnici su se "dodavali vrućim krompirom", odnosno s davanjem saglasnosti u ovom slučaju.
Prema saznanjima Klix.ba, finalnu saglasnost je dalo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH poslalo zahtjev za saglasnost koji je došao iz Srbije.

Ovo je potvrđeno u odgovoru na upit našeg portala koji je stigao iz Ministarstva odbrane BiH, uz objašnjenje cijele situacije.

Dokument s Helezovim potpisom

"Ministarstvo odbrane BiH dalo je saglasnost da državni vazduhoplovi Republike Srbije dana 18. juna 2024. godine mogu izvršiti slijetanje/prelet na teritoriji BiH, jer sa stanovišta zaštite i integriteta vazdušnog prostora BiH nisu postojale prepreke na davanje pozitivnog mišljenja/saglasnosti na predmetni zahtjev", stoji u odgovoru na naš upit.

U zvaničnom dokumentu, u koji je uvid imao Klix.ba, stoji i potpis ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza.

"Ovim dopisom dajemo našu saglasnost da vojni zrakoplov Srbije nesmetano može izvršiti misiju u zahtijevanom terminu", navodi se, između ostalog, u dokumentu koji potpisuje Helez pod oznakom "vrlo hitno".

Šta kaže procedura?

Iz Ministarstva odbrane dalje pojašnjavaju standardnu proceduru u ovim situacijama.

"Letovi svih vazduhoplova u Vazdušnom prostoru Bosne i Hercegovine (VaP BiH) su definisani Zakonom o vazduhoplovstvu BiH kao i procedure odnosno potrebne dozvole. Što se tiče civilnih vazduhoplova registrovanim u drugim državama, oni mogu ući odnosno letjeti u VaP BiH ukoliko postoji međunarodni ugovor između BiH i druge države ili ako posjeduju potrebno odobrenje izdato od Direkcija za civilnu avijaciju BiH (BHDCA)", kažu iz Ministarstva odbrane BiH.

Naveli su i da je, kada su u pitanju vazduhoplovi iz stranih zemalja, potrebna je saglasnost i iz Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje.

"Da bi strani državni vazduhoplov mogao ući u VaP BiH kao i sletjeti na neki od aerodroma u BiH mora dobiti dozvolu od Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Da bi se izdala ovakva dozvola Ministarstvo vanjskih poslova BiH podnosi zahtjev prema Ministarstvu komunikacija i transporta BiH za izdavanjem posebne dozvole i ujedno šalje zahtjev prema Ministarstvu odbrane BiH za izdavanjem saglasnosti.

Dalja procedura je da Ministarstvo komunikacija i transporta BiH u skladu sa članom 7. stav 5. Zakona o vazduhoplovstvu BiH nakon dobijene saglasnosti od MO BiH izdaje posebnu dozvolu za slijetanje odnosno prelet u BiH a Ministarstvo vanjskih poslova BiH u skladu sa članom 7. stav 6. Zakona o vazduhopolovstva BiH izdaje dozvolu za slijetanje/prelet", rekli su iz Ministarstva odbrane BiH za Klix.ba.

Niko ne preuzima odgovornost za ostanak helikoptera u BiH

Međutim, jedno važno pitanje ostaje neodgovoreno - ako MO BiH daje saglasnost za prelet ili slijetanje u našu zemlju, čija odgovornost je za ostajanje stranog zrakoplova u Bosni i Hercegovini?

Iz Ministarstva odbrane kažu da odgovornost nije na njima.

"MO BiH nije nadležno za izdavanje dozvole za stacioniranje stranih državnih vazduhoplova na teritoriji Bosne i Hercegovine", stoji na kraju odgovora na naš upit.

Vrijedi istaći da je dolazak ovog helikoptera iz Srbije pod posebnim fokusom zbog "svesrpskog sabora", gdje je dogovoren i memorandum o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.