{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Slučaj Ganić je pravosudno, a ne političko pitanje"

F
9.3.2010. u 14:01
0
26
"Slučaj Ganić je pravosudno, a ne političko pitanje"
0
"Slučaj Ganić je pravosudno, a ne političko pitanje"
Michael Tatham
Hapšenje Ejupa Ganića i implementacija presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu po tužbi Finci-Sejdić bile su glavne teme tokom današnjeg susreta Beriza Belkića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, s ambasadorom Velike Britanije u BiH Michaelom Tathamom, saopćeno je iz PSBiH.
Ambasador Tatham je rekao da je za Veliku Britaniju hapšenje Ganića prije svega pravosudno, a ne političko pitanje i da Ganić sada ima pristup svojim advokatima, članovima porodice i zvaničnicima bh. ambasade u Londonu.

Tatham je podsjetio da Velika Britanija ima prijateljski odnos prema BiH i da je uložila mnogo diplomatskih i političkih napora u razvoj Bosne i Hercegovine i podršku njenom putu ka Evropskoj uniji.

"U BiH se ovo hapšenje shvata kao političko pitanje. Ali se nadamo da će britansko pravosuđe raditi neovisno, štititi sva ljudska prava dr. Ganića i da neće zanemariti činjenice koje je utvrdio Haški tribunal u vezi s događajem u Dobrovoljačkoj ulici", rekao je Belkić.

Tokom susreta Belkić je, također, upoznao ambasadora Tathama da je na zahtjev Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće ministara BiH pripremilo Akcioni plan za otklanjanje diskriminatorskih odredbi iz Ustava i Izbornog zakona BiH.

"Bilo bi dobro da se sve potrebne izmjene okončaju prije početka izbornog procesa, što bi bila dobra poruka i za sve one koji imaju ambicije da se kandidiraju na izborima u oktobru", naglasio je Belkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: