Sarajevo
18

Slučaj Dženan Memić: Tužilaštvo traži novo vještačenje, iduće ročište 13. decembra

Dž. L.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Vještak mašinske struke Slaviša Stolinić kazao je na današnjem ponovljenom suđenju u predmetu Dženan Memić da oštećenja na stubu "A" na kombiju u tom obimu nisu mogla nastati udarom u glavu pješaka.
"Pri brzini od otprilike 50 kilometara na sat morao bi biti kontakt sa otprilike istim predmetom. Oštećenja na prednjem lijevom "A" stubu te blatobranu teoretski može nastati u tipu sudara pješak-vozilo, ali i djelovanjem drugih stvari i predmeta. Sva ova oštećenja mogla su nastati djelovanjem nekih drugih sila", kazao je Stolinić.

Koordinator vještačenja, ovlaštena osoba Centra Zenit, Dragan Savić je kazao kako je pretpostavka da se kombi koji je učestvovao u nesreći kretao brzinom 47 kilometara na sat, dok su se pješaci kretali brzinom između 5 i 8 kilometara na sat. Saobraćajni vještak pojasnio je da se nesreća mogla izbjeći 1,1 sekundu prije kontakta s pješacima.

Tužilaštvo KS nije prihvatilo vještačenje uz komentar da je nestručno te tražilo novo vještačenje.

U konačnici je utvrđeno da je vjerovatnoća veća od 80 posto da se ova nesreća nije desila onako kako je opisano. Sud je naredio Centru Zenit danu roku od mjesec dana dostavi imena medicinskih stručnjaka s kojima su sarađivali prilikom izrade nalaza s obzirom da nisu navedeni u nalazu.

Novo ročište zakazano je za 13. decembar u 10 sati.