Skriveni dokazi
24

Slučaj "Dženan Memić": Odbrana tražila uvid u povjerljive dokumente, sudija odbio

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Sudija Kantonalnog suda Sarajevo Igor Todorović odbio je danas zahtjev advokata Rusmira Karkina da mu Tužilaštvo KS dostavi dokaze koje imaju oznaku povjerljivo u slučaju "Dženan Memić".

Kakrin je tražio dokaze koji su navedeni u spisima dostavljenim Ustavnom sudu FBiH na šest stranica, s kojima je Tužilaštvo KS planiralo dokazati da je u slučaju Dženana Memića riječ o saobraćajnoj nesreći. Od osam traženih, sedam ima oznaku povjerljivo, a prema riječima advokata porodice Memić Ifeta Ferageta, nezapamćeno je da u saobraćajnim nesrećama postoje dokumenti s takvom oznakom.

"Odbijanje davanja dokaza je najveća moguća povreda koju sudija može napraviti", rekao je Feraget.

Sudija je odbio i sve Karkinove podneske u kojima se traži treća rekonstrukcija događaja iz noći 8. februara 2016. godine, ponovno svjedočenje saobraćajnog istražitelja Sefedina Škrijelja, dopuna medicinskog vještačenja, te odgovor iz MUP-a KS i FMUP-a gdje je nestao komad laka zelene boje koji je vještačen, kao i kako nedostaje 20 minuta iz snimka. Također, predložio je nove dokaze. Ali sve ovo mu je odbijeno.

Javnost neće vidjeti ni snimke sa džamije na kojima se vidi u koliko sati tačno Alisa Mutap i Dženan Memić ulaze u Aleju. Prema mišljenju odbrane, ovaj dokaz je bitan jer demantuje Alisinu izjavu da su se našli tačno u 21 sat.

Feraget ističe kako sudija ima pravo da odbije podneske ukoliko misli da je rasvjetljeno činjenično stanje. Sudija Todorović će u presudi morati objasniti zašto je donio ovakvu odluku.

S druge strane, Tužilaštvo KS je najavilo nove dokaze. Nastavak suđenja zakazan je za 22. maj u 12 sati.