Fotografije s protesta
0

Slučaj Dobrovoljačka: Održani mirni protesti

Sarajevo-x.com
Boračke organizacije zajedno sa građanima Sarajeva održali su danas mirne demonstracije u ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovoljačkoj, kako bi domaće vlasti natjerale da reaguju na raspisivanje potjernica u slučaju "Dobrovoljačka".

Nekoliko stotina okupljenih nosili su bijele majice sa ispisanom porukom "Šta čekate - hapsite!" i tranparente na kojima se zahtijeva prekid odnosa BiH sa Srbijom, a političarima se poručuje "Probudite se!".

Okupljeni demonstranti ispred zgrade Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, bivše komande 2. vojne oblasti JNA, upozorili su nadležne u pravosuđu da izvršavaju svoje obaveze, te da osiguraju maksimalnu sigurnost bh. građana.

Obračajući se prisutnim predsjednik Patriotske lige Avdo Hebib je poručio da se sa borcima koji su branili BiH ne može igrati. Prema njegovim riječima, protest je simbolično održan na mjestu odakle je 1992. godine krenuo konvoj JNA koja se povlačila iz Sarajeva, a Hebib je rekao i da je ta vojska kidnapovala tadašnjeg predsjednika BiH Aliju Izetbegovića.

Boračke organizacije podsjećaju da raspisivanje 19 potjernica za bh. građanima od strane Srbije zbog navodnog zločina nad pripadnicima bivše JNA u maju 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, predstavlja kršenje Rimskog sporazuma.

Ponovili su da institucije u našoj zemlji trebaju djelovati u okviru vlastitih zakonskih obaveza, te da je za procesuiranje zločina počinjenih na teritoriji BiH nadležna isključivo naša država.

Branitelji BiH su zatražili od međunarodnih institucija i njihovih predstavnika da se aktivno uključe u povlačenje Interpolove potjernice koju su dostavili srbijanski organi vlasti.

Učestvovanje u protestima ranije su najavili predstavnici Patriotske lige BiH, Saveza ratnih vojnih invalida BiH, Organizatora otpora BiH, Saveza logoraša BiH, Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH, Saveza RVI - paraplegičara FBiH, Saveza demobiliziranih boraca FBiH, Udruženja odreda "Bosna" i "Zelenih beretki BiH".