BiH
227

Složna braća na izletu: Politička elita BiH se počastila ićem i pićem

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Nezavisne novine)
Na rječici Ugar, nadomak Skender Vakufa, na neformalnom druženju, već po tradiciji, okupili su se najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine, zemlje koja je također već tradicionalno u vrhu liste najsiromašnijih, najnerazvijenijih, najkorumpiranijih, najneefikasnijih..., u Evropi, a i šire.

Druženje je simbolično održano na pola puta između Banje Luke i Sarajeva, kao što se simbolično naši predstavnici vlasti nađu na pola puta kada treba podijeliti tal. Pored domaće političke tradicionalno nesposobne, neefikasne, beskorisne elite, druženje su "začinili" i strani zvaničnici u našoj zemlji, baš kao što začine i političke odnose, a da pri tome ne snose nikakvu odgovornost.

Mještani Skender Vakufa, navode neki mediji, se nadaju da bi ova već tradicionalna manifestacija mogla pomoći i razvoju turizma, s obzirom na to da ovaj događaj uvijek privuče veliku pažnju. Mještanima Skender Vakufa, kao i ostatka Bosne i Hercegovine jedino i ostaje nada, ona uvijek umire posljednja. Temperatura u ovom dijelu BiH, dok su "branitelji naših interesa" uživali u obilnim obrocima i piću, bila je ugodnih 26 stepeni Celzija, za razliku od Višegrada recimo, gdje je bila 34, a gdje građani nemaju ničega u izobilju, osim brige kako preživjeti sutra.

Ugodnije je također bilo uz Ugar, nego uz Miljacku, jer pedesetak metara od Miljacke su institucije države, a zbog ulaska u tu zgradu našim zvaničnicima se diže kosa na glavi, skoči im pritisak, obuzme ih strah... ukratko osjećaju se nesigurno. Jer, šalu na stranu, ispred Parlamentarne skupštine su bebe, nije lako proći pored njih, čovjek se zabrine za vlastiti život kad ih vidi kako onako opasno motre na one koji ulaze u zgradu i izlaze iz nje dok polako pijuckaju mlijeko iz flašice i igraju se na betonu, dok njihove i buduće majke piju podnevnu kafu.

Od domaćih gostiju, između ostalih, na gala izletu su bili Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, Ana Trišić-Babić, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH, Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, Željka Cvijanović, premijerka Vlade RS, Aleksandar Džombić, bivši premijer Vlade RS (onaj što je vladinim helikopterom prošlog ljeta odlazio na poslijepodnevnu kaficu), bivši i sadašnji ministri u Vladi RS i brojni drugi gosti. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je bio spriječen da dođe zbog putovanja u Rusiju koje je ranije planirano. Šteta za veselo društvo, jer je Dodik poznat kao dobar zabavljač, pa je moglo biti i muzike uživo.

Podršku domaćima u napornom dizanju kašike od stola davali su dakako i strani gosti, među kojima Patrick Moon, ambasador SAD-a, Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije, Donatus Köck, ambasador Austrije, Fletcher Burton, šef Misije OSCE-a u BiH, Andre Schaller, ambasador Švicarske, zatim ambasadori Bugarske, Rumunije, Španije, Hrvatske i drugih zemalja.

Za stolom su dakle sjedili predstavnici različitih političkih stranaka, iz oba entiteta, složno jeli i pili. Da ne bude da nismo korektni i da nismo spomenuli da su i građani bili počašćeni, evo da i to kažemo: Za visoke zvanice bio je osiguran veliki sto uz rijeku, dok su ostali građani bili počašćeni u posebno pripremljenom šatoru sa stolovima i hranom.

Druženje je proteklo uz pokoju (više) čašicu vina, nije se mnogo razgovaralo o politici, ekonomiji, krizi u državi (u oba njena entiteta) u svakom pogledu. Ljeto je, vruće je, a ruku na srce tegobne su to teme da bi se o njima raspravljalo na izletu.

Neki misle da bi prijatna atmosfera i druženje sa Ugra mogli donijeti pozitivan impuls i odobrovoljiti naše političare da se prihvate posla. Hajde da se pokušati sjetiti, oni uvijek sastanče po restoranima, da li je to ikada donijelo napredak zemlji?