|

Slovenija: Svećeniku tri godine i pet mjeseci zatvora zbog pedofilije

Slovenija: Svećeniku tri godine i pet mjeseci zatvora zbog pedofilije
0
F
FENA
20.12.2006. u 20:10
0
komentara
0

dijeljenja
Slovenija: Svećeniku tri godine i pet mjeseci zatvora zbog pedofilije
Okružni sud u Ljubljani osudio je u srijedu svećenika Francija Frantara (59) na tri godine i pet mjeseci zatvora za kazneno djelo seksualnog napastvovanja osobe mlađe od 15 godina, što je u Sloveniji prvi slučaj osude nekog svećenika optuženog za pedofiliju na zatvorsku kaznu.
Tijekom suđenja iza zatvorenih vrata protiv Frantara je svjedočila danas 25-godišnja žrtva, studentica psihologije, koja je u vrijeme događaja opisanog u optužnici imala nepunih 11 godina, a sudski vještaci potvrdili su da još ima traume, odnosno posljedice spolnih napastovanja u župnom uredu i kući njezinih roditelja u župi
Kašelj-Zalog 1990. i 1991. godine, u vrijeme kad je u njoj službovao osuđeni Frantar.

Presuda nije pravomoćna jer su i državno tužiteljstvo i Frantarov odvjetnik najavili žalbe, a osuđenom je produžen pritvor u kojemu se nalazi od sredine listopada ove godine.

Oštećena je Frantara prijavila 2000. godine, ali je on izbjegao suđenje odlaskom u inozemstvo, a u domovinu se vratio neposredno prije uhićenja. Više je godina boravio u katoličkoj misiji u Malaviju u Africi, a za njim je bila raspisana i tjeralica. Frantar je tijekom suđenja negirao kazneno djelo.

U slučaju potvrde presude Frantara čeka i suđenje pred crkvenim sudom i otpust iz svećeničke službe.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.