Oglasili se Golob i Fajon
0

Slovenija pozdravlja odluku Evropske komisije da preporuči dodjelu kandidatskog statusa BiH

G. M.
Robert Golob (Foto: EPA-EFE)
Robert Golob (Foto: EPA-EFE)
Evropska komisija je u okviru tzv. paketa proširenja usvojila preporuku da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. O dodjeli statusa kandidata odlučivat će Evropsko vijeće, koje čine šefovi država i vlada Evropske unije.

Odluku je, između ostalih, pozdravio premijera Slovenije Rober Golob.

"Današnja odluka Evropske komisije koja je preporučila davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini, zasnovana je na inicijativi Slovenije u junu ove godine da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u EU. Ova preporuka potvrđuje da smo imali pravi stav, da su naši argumenti shvaćeni i konačno prihvaćeni. Zahvalni smo svim našim evropskim prijateljima koji su nas podržali, saslušali i shvatili potrebu da EU donese odluku od izuzetnog značaja za BiH i od strateškog značaja za budućnost EU", rekao je Golob.

Prema njegovim riječima, to je ujedno i vanjska politika nove slovenačke vlade koja u prvi plan postavlja sigurnost i jedinstvo Evrope u cjelini, uključujući i zapadni Balkan.

"Naši stavovi odjekuju jer djelujemo otvoreno i konstruktivno. U trenutnoj teškoj i po mnogo čemu sudbonosnoj situaciji za Evropu postajemo dio novih, pozitivnih promjena u Evropskoj uniji i njenom susjedstvu. Moja želja je da odluka Evropske komisije u Bosni i Hercegovini bude prihvaćena pozitivno, da da potrebno ohrabre je političarima i, prije svega, da predstavlja neku novu nadu za sve državljane Bosne i Hercegovine. Naša poruka je da Bosnu i Hercegovinu nismo zaboravili i da ćemo i dalje stajati uz nju i podržavati je. Slovenija će se i dalje zalagati da cijeli region što prije uđe u Evropsku uniju", rekao je premijer Robert Golob.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije također pozdravlja ovu preporuku koja predstavlja važan korak na putu dodijele statusa kandidata BiH, o čemu će u narednoj fazi odlučivati šefovi država i vlada Evropske unije u okviru Evropskog vijeća.

"To je važna i pozitivna poruka za budućnost BiH, njenih građana i posebno mladih. Nadam se da će današnju odluku tako pripadnici političke elite u BiH, kao i građani BiH vidjeti kao uspjeh i istovremeno kao motivaciju i posvećenost za provođenje neophodnih reformi. Istovremeno, smatram da pozitivna preporuka Evropske komisije predstavlja i važan uspjeh slovenačke vanjske politike. Upravo je Slovenija već u pripremama za junski sastanak Evropskog vijeća stavila na sto konkretan prijedlog za podjelu statusa kandidata i na neki način ponovo pokrenula narativu na EU nivou u tom smjeru", kazala je ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Nakon Evropskog vijeća u junu, dodala je, svoju kompletnu diplomatiju su angažovali da partnerima u EU konsistentno i temeljno predstavi razloge zašto je neophodno dati BiH status kandidata.

"Objasnili smo da je to strateška odluka koja BiH i cijeloj regiji Zapadnog Balkana šalje jasan signal da je njena budućnost u EU. Ova poruka je posebno važna uzimajući u obzir promijenjenu sigurnosno-političku situaciju u Evropi uslijed ruske agresije na Ukrajinu. Slovenačka diplomatija pod novim rukovodstvom dokazuje da radi proaktivno i da je ozbiljna po pitanju podrške Zapadnom Balkanu – ne samo deklarativno, već i vrlo konkretno. S obzirom na to da sam najveći dio svoje političke karijere posvetila upravo regionu Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, današnja pozitivna preporuka Evropske komisije me posebno raduje", rekla je Fajon nakon predstavljene odluke Komsije.

U političkim i diplomatskim krugovima, unutar institucija EU i država članica, će Slovenija nastaviti da se angažuje sa ciljem da i Vijeće EU potvrdi preporuku Evropske komisije.

"Svakako će puno toga zavisiti od razvoja događaja u BiH, gdje se nakon oktobarskih izbora moraju što prije formirati vlade na svim nivoima i, naravno, posebnu pažnja treba posvetiti usvajanju zakonske regulative koja se odnosi na pristupanje EU", zaključila je.