BiH
0

Slovenija potražuje bh. radnike

FENA
Institucije iz oblasti rada i zapošljavanja BiH i Slovenije i Udruženje poslodavaca obrtnih djelatnosti Slovenije zaključili su protokol čiji je cilj da se osigura siguran odlazak bh. radnika na rad u Sloveniju.

Tim povodom danas je u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH u Sarajevu održan okrugli sto posvećen realiziciji tog protokola. Istaknuto je da se ovim dokumentom pruža šansa našim radnicima na birou, koji ne mogu naći posao u BiH, da im se osiguraju dobri uvjeti rada u Sloveniji.

Za firme iz ovog slovenskog udruženja koje iskažu potrebu za radnom snagom putem protokola osigurava se odgovarajući kadar iz BiH, a s druge strane osigurava se da će radnici iz BiH bit zaposleni po istim propisima i zakonu o radu kao slovenski radnici.

Cilj okruglog stola, kako je kazao pomoćnik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Asim Ibrahimagić, jeste da najodgovorniji ljudi iz oblasti rada i zapošljavanja iz cijele BiH budu upoznati o detaljima protokola o saradnji institucija dviju država i ovog udruženja.

Slovenija ima potrebu za radnom snagom posebno u sektorima građevinsrtva, transporta, ugostiteljstva, kazao je generalni sekretar Udruženja poslodavaca obrtnih djelatnosti Igor Antauer dodajući da se to posebno odražava na segmentu obrtnih, odnosno zanatskih djelatnosti gdje se iskazuje sve veća potreba za radnom snagom.

Prednosti angažovanja radnika iz BiH su izbjegavanje jezičkih barijera, a osim toga kadrovima iz BiH svojstvene su dobre radne navike.

-Želimo to postaviti u okvire jasne i zvanične saradnje da bi se izbjeglo da radnici rade pod lošim uvjetima – istakao je Antauer.

Vlada Slovenije je za ovu godinu od ukupnog broja 24.500 odobrenih radnih dozvola, samo za BiH odobrila 17.150 radnih dozvola. Dodatnim angažovanjem Agencije i slovenskog Udruženja poslodavaca kod Vlade Slovenije do kraja septembra odobren je novi kontingent od 6.000 radnih dozvola za bh. radnu snagu.

Šef službe za zapošljavanje stranaca Zavoda za zapošljavanje Slovenije Metka Barbo-Škerbinc iznijela je podatak da je u Sloveniji zaposleno oko 60.000 stranaca od čega 34.000 radnika iz BiH.

Važnost protokola, prema njenim riječima je da se ovaj cjelokupni proces olakša i ubrza, posebno izdavanje radnih dozvola.

"Protokol o međusobnoj saradnji Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije, Udruženja poslodavaca obrtnih djelatnosti Slovenije i Agencije za rad i zapošljavanja BiH" usvojen je sredinom septembra u Celju.

Agencija je, dodao je Ibrahimagić, još lani inicirala sporazum o zapošljavanju radnika iz BiH u Slovniji koji je trenutno kod slovenske vlade i uskoro se očekuje njegovo potpisivanje.