Pisano 1993. godine
0

Slovenija: Objavljeno izvješće o oružju za BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dozvolu za tranzit oružja iz Slovenije prema Hrvatskoj i BiH u vrijeme njihove borbe za samostalnost nakon proglašenja neovisnosti dao je tadašnji predsjednik Milan Kučan uz prešutnu potporu SAD-a, konstatacija je iz tzv. "Janšina izvješća" pisanog 1993. godine, koje je u petak objavljeno u Sloveniji.

Izvješće o oružju koje je tadašnji ministar obrane u Drnovšekovoj koalicijskoj vladi napisao za vladu na zahtjev oporbe zbog napada kako je švercao oružjem i prodavao ga za gotovinu Hrvatskoj i BiH po visokim cijenama, objavio je na svojoj internet-stranici publicist Matjaž Frangež koji je o tome već napisao više knjiga u kojima sumnjiči čelnika današnje oporbe da u "poslovima s oružjem" sve nije bilo čisto.

Slovenska vlada u četvrtak je odbila njegov zahtjev da se podaci iz spomenutog izvješća proglase javnima, pa je zato faksimil Janšina izvješća objavio na svojoj internet-stranici i tako ga učinio javnim.

Uz detalje koji su već poznati ili objavljivani u slovenskim medijima, Janša u izvješću navodi da je kao ministar obrane u vrijeme osamostaljenja Slovenije davao odobrenje za prolaz oružja prema Hrvatskoj jer su to najprije autorizirali članovi slovenskog Vijeća za obranu, koje je djelovalo u okviru predsjedništva kojemu je bio na čelu Milan Kučan, ali i da je oružje za Hrvatsku kupovano i transportirano "uz aktivnu i tihu potporu SAD-a" jer je ta moćna država u to vrijeme već bila promijenila odnos prema njenoj samostalnosti i raspadu Jugoslavije.

Ista načela koja su ga vodila u omogućavanju transporta oružja prema Hrvatskoj tadašnje je slovensko vodstvo, prema navodima iz Janšina izvješća, imalo i kod sličnog odobravanja oružja za BiH.

Janša tvrdi da su poslovi vezani s oružjem isporučenim Hrvatskoj bili pokriveni kompenzacijama u nafti, ali u izvješću nema spominjanja poslova u gotovini zbog čega protivnici sadašnjeg oporbenog čelnika i danas tvrde da su novci od toga završili u "privatnim džepovima".

Frangež je za Slovensku tiskovnu agenciju naveo da je to glavni nedostatak onoga što je Janša u svom 17 godina starom izvješću naveo i da te stvari treba rasvijetliti, čime se bave i njegove knjige.