BiH
0

Slovenija: Miroslav Lajčak danas govori na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak učestvovat će danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Lajčak će, na poziv slovenskog predsjedništva Evropske unije, informirati ministre vanjskih poslova EU o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te učestvovati u raspravi ministara o jačanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, potvrdio je Feni portparol EUSR-a Eldar Subašić.

Drugom dijelu današnjeg sastanka priključit će se i ministri vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana.

Inače, ovaj drugi dan neformalnog zasjedanja ministara EU-a bit će posvećen strateškom dokumentu Evropske komisije, koji predviđa osiguranje stabilnosti na zapadnom Balkanu i približavanje tih država EU-u osvježivanjem "Solunske agende" kojom je integracija prije više godina zagarantirala evropsku perspektivu tih država.

Očekuje se da će glavnina rasprave biti vezana uz stanje u Srbiji uoči izbora na kojima se ta država odlučuje između evropskog puta i "puta koji ne vodi nigdje, odnosno izolacije", kako je to u petak kazao komesar za proširenje EU-a Oli Rehn, te Kosova i mogućih rizika za stabilnost regije nakon proglašenja njegove nezavisnosti.

Na sastanak su pozvani i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i kosovski premijer Hashim Thaqi.

U petak, prvog dana neformalnog zasjedanja ministara vanjskih poslova EU-a u središtu rasprava su bili odnosi s Ruskom federacijom. Ministri su se zauzeli za donošenje jedinstvenih stajališta prema početku pregovora o novom sporazumu o partnerstvu s Rusijom, kao važnim ekonomskim partnerom i dobavljačem energije.