Miro Petek
0

"Slovenija će učiniti sve da BiH što prije uđe u EU"

SRNA
Slovenija je prijatelj BiH, pred kojom je dobra budućnost, i učiniće sve da što prije uđe u EU, rekao je Miro Petek, predsjednik Komisije parlamenta Slovenije za Slovence koji žive van zemlje.

Petek je imenovanje Valentina Inzka za visokog predstavnika ocijenio kao pozitivan znak za BiH da krene stabilnijim putem i dodao da će Inzko, koji je rodom Slovenac, napraviti najbrži korak naprijed za BiH od svih visokih predstavnika.

"On je odličan diplomata koji razumije što se događalo u BiH i na Balkanu. Inzko ima otvorena vrata svih institucija u svijetu i to je veoma dobro... On je diplomata svjetskog formata i to je jedan od garanata da će BiH ići putem prema EU", rekao je Petek u intervjuu za sutrašnje "Nezavisne novine".

Petek je istakao da se BiH mora više otvoriti za strana ulaganja i time uputiti poruku Europi da je stabilna država koja je široko otvorila vrata za strane ulagače, te dodao da je Slovenija zainteresovana za privrednu saradnju sa BiH, gdje se otvaraju mnoge slovenačke firme.

"U prošloj godina ostvareno je oko milijardu eura robne razmjene, a poslije rata Slovenija je investirala oko 550.000.000 eura u BiH i na taj način otvoreno je oko 10.000 novih radnih mjesta", naveo je Petek.

Prema njegovim riječima, BiH je u stanju da se ekonomski više afirmiše, jer što je bolji standard biće manje ljudi koji će razmišljati da posegnu za nacionalnim pitanjima.