Samuel Žbogar
0

Slovenija će podržati BiH na putu u Evropsku uniju

FENA
Ministri vanjskih poslova BiH i Slovenije Sven Alkalaj i Samuel Žbogar razgovarali su danas u Sarajevu te potpisali Sporazum o privrednoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije kao i Memorandum o sporazumijevanju između ministarstava vanjskih poslova BiH i Slovenije o podršci u procesu integracije u EU.

Ministar Alkalaj je na pres-konferenciji kazao da je ovo prva bilateralna posjeta novog ministra vanjskih poslova Slovenije i to baš Bosni i Hercegovini.

„U tome vidim veliki značaj i činjenicu da Slovenija uvažava BiH, da želi da s njom razvija dobre kako političke tako i ekonomske odnose i saradnju u svim drugim oblastima, također saradnju i na međunarodnom planu i u regiji“, kazao je Alkalaj.

Prema njegovim riječima, značajno je to što se ova posjeta odvija u periodu kada BiH ima veoma ambiciozne vanjskopolitičke ciljeve i kada je svaka pomoć po tim pitanjima na našem euroatlanskom putu izuzetno potrebna.

Ministri su razgovarali, prije svega, o unutrašnjo-političkoj situaciji u BiH. Alkalaj je gosta upoznao o najnovijim kretanjima po svim pitanjima koja se tiču života i rada u BiH.

Dogovoreno je da se intenziviraju kontakti, da najmanje dva puta godišnje imaju uzajamne radne posjete dva ministra uz kontakte na nižim nivoima, ekspertno razmatranje i međusobnu pomoć.

„Sporazum koji je danas potpisan predstavlja institucionalni okvir za takvu saradnju, prije svega u oblastima euroatlanskih integracija“, kazao je Alkalaj.

Postigli smo, dodao je on, potpunu saglasnost da je prioritet za BiH liberalizacija viznog režima i „tu možemo očekivati punu podršku Slovenije“.

„Također smo se složili da BiH ima veliku šansu da podnese aplikaciju za kandidatski status u 2009. godini kao rezultat provođenja reformi i ispunjavanja uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zahvalio sam kolegiji iz Slovenije na činjenici da je BiH baš dobila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju za vrijeme slovenačkog predsjedavanja Evropskom unijom. Mislim da su samim tim stvreni uslovi za daljnju saradnju i napredak BiH ka EU“, smatra ministar Alkalaj.

Pošto je Slovenija zemlja članica NATO-a, iskazali smo, dodao je on, želju i volju da krenemo dalje na putu približavanja NATO-u i obećana nam je saradnja i podrška Slovenije na tom putu.

Također, strategijski cilj je i članstvo u Vijeću sigurnosti gdje imamo punu podršku Slovenije, kazao je Alkalaj.

Dogovorena je i saradnji na drugim pitanjima - kulturnoj, sportskoj saradnji, kako pomoći radnicima da se bolje ispunjavaju uslovi iz Sporazuma o socijalnoj zaštiti u obje zemlje.

„Nezaobilazno je i pitanje štediša Ljubljanske banke. Na to imamo različite poglede. Mislim da to neće poremetiti naše odnose, našu dobru saradnju i nadam se da u narednoj godini, kada Slovenija bude predsjedavala Vijećem Evrope, da ćemo brojna pitanja kao i pitanje monitoring statusa BiH, uspješno razriješiti i time još jednom pokazati da BiH ide naprijed ka Evropi i da na tom putu ima prijatelje, a jedan od tih prijatelja je sigurno Slovenija“, kazao je ministar Alkalaj.

Ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Samuel Žbogar je rekao da su nova Vlada koja je formirana u Sloveniji i on kao ministar vanjskih poslova dali sebi kao prioritet region Zapadnog Balkana.

„Mislim da je to područje gdje Slovenija može i dalje, možda i više, da uradi i za region i da bude odvjetnik, na neki način, regiona unutra EU i NATO-a, u svakom slučaju da radi sa zemljama regiona na zajedničkim projektima. Ministru sam dao jasnu i jaku podršku Slovenije za unapređivanje BiH prema EU. Znamo da BiH razmišlja o podnošenju aplikacije za članstvo u EU i kad bude pravo vrijeme, vjerovatno za vrijeme češkog predsjedavanja, Slovenija će to podržati“, kazao je ministar Žbogar.

Podržat ćemo, dodao je on, i molbu BiH za članstvo u MAP, akcionom nacrtu za članstvo u NATO-u, kad se BiH bude odlučila da to podnese unutar NATO-a.

„Razumijemo i očekivanja stanovništva u BiH za liberalizaciju viznog režima. Razumijemo da je to veliki problem za ljude koji ne mogu da putuju. Drago nam je da je za vrijeme slovenskog predsjedavanja Evropska komisija došla sa projektom liberalizacije. Mislim da moramo zajedno unutar EU i sa zemljama koje su na tom putu raditi na tome da bi se uvjeti ispunili i da bi došlo do liberalizacije, ako je moguće već u ovoj godini“, kazao je Žbogar dodajući da što se tiče Vijeća sigurnosti, Slovenija podržava BiH za članstvo.

„Inače, kao ministar Slovenije izražavam svu podršku političkom dijalogu koji se vrši u BiH na osnovu dogovora iz Pruda i željeli bi i očekujemo da će to dovesti do onih reformi koje su potrebne da bi se počeo implementirati stabilizacijski i asocijacijski sporazum“, kazao je ministar vanjskih poslova Slovnije.

Kada je riječ o Ljubljanskoj banci, napomenuo je da su stavovi znani.

„Na jednoj strani svakako nam je teško vidjeti da većina malih ulagača još uvijek čeka na novac koji su dali u banku, a sa druge strane treba spomenuti da pregovori oko ovih deviznih uloga trebaju se vršiti u okviru sporazuma o nasljedstvu, o sukcesiji. Sporazum su ratificirale sve zemlje i prema tom sporazumu treba se o tome pregovarati u okviru banke u Bazelu. Nadamo se da će uskoro doći do sastanka i da će se dogovoriti oko ponovnog početka tih pregovora u okviru banke u Bazelu“, kazao je ministar Žbogar.

Prema njegovim riječima, štednja koja je nastala u ovoj banci, odnosno novac iz te banke, išao je u Narodnu banku Jugoslavije.

„Zato mi kažemo da je to stvar sukcesije i da se treba razgovarati u okviru Sporazuma o sukcesiji. Kakvo će na kraju biti rješenje, to je stvar dogovora između republika, a mi zagovaramo teritorijalni princip“, kazao je Žbogar.

Ministar Alkalaj je istaknuo da BiH ima stajalište da se ti ulozi vrate štedišama.

„Na koji će način to biti riješeno ostaje ekspertima da se dogovore kako bi se zadovoljili zahtjevi građana“, zaključio je on.