Posjeta Komšića Ljubljani
0

Slovenija će nastaviti pružati podršku BiH

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je u Brdu kod Kranja počeo državnu posjetu Republici Sloveniji susretom sa svojim slovenačkim domaćinom Danilom Turkom, predsjednikom Slovenije.

Komšić je istakao izuzetno dobre bilateralne odnose dvije zemlje, čija je dinamika u posljednje dvije godine dala nove kvalitete u ukupnim odnosima. Predsjedavajući Komšić se osvrnuo na ekonomske odnose podvukavši da je obim ekonomske razmjene bitan za ekonomiju BiH i da slovenačke investicije svrstavaju Sloveniju među najveće investitore. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić informisao je predsjednika Republike Slovenije Turka o aktuelnim političkim prilikama u svjetlu butmirskog procesa, o potrebi BiH da ubrzano iskorači preko MAP-a u NATO savez, te potrebe za liberalizaciom vizunog režima za BiH.

Izrazivši zahvalnost na stvarnom razumijevanju procesa i potreba Bosne i Hercegovine, predsjednik Slovenije Turk je istakao da BiH prihvataju kao suverenu zemlju sa kojom žele nastaviti partnerske odnose i rekao da treba uvažavati realnosti BiH. Naročito je potcrtao značaj MAP-a kao sredstva, a ne cilja za Bosnu i Hercegovinu, osvrnuvši se na potrebu da članice NATO-a imaju senzibilniji odnos prema potrebama BiH, jer je stabilnost regiona i interes NATO-a. Obećao je dalju podršku BiH u razgovorima sa alijansom. Izbor BiH u Vijeće sigurnosti UN-a ocijenio je pozitivnim doprinosom i pokazateljam za odgovornost za mir u svijetu, što je kompatibilno težnjama BiH za članstvom u NATO-u. Sugerisao je da svaka dobra vijest, poput usaglašavanja pitanja vojne imovine, može ubrzati taj proces. Osvrćući se na poces ustavnih reformi, istakao je da je to proces u kojem treba strpljenja i da stoga ne smije biti korišten za uslovljavanja.

Zajednički je konstatovano da postoji visoka saglasnost o brojnim bilateralnim i multilateralnim pitanjima, te realne mogućnosti za zajedničke poslovne nastupe na tržištima trećih zemlja koje su već inicirane od strane nekih zemlja.

Slovenija i dalje nastavlja podržavati opravdane zahtjeve BiH za liberalizacijom viznog režima.

Istog dana privrednici BiH i Slovenije organizovali su Poslovnu konferenciju na kojoj je prisustvovalo više od stotinu privrednika, od kojih je njih oko 50 iz BiH i to iz 40 preduzeća koja već imaju ili proširuju ekonomske odnose sa privrednicima Slovenije. Na ovoj konferenciji govorili su i predsjednik Turk i predsjedavajući Komšić koji je u svom govoru istakao da je nezaobilazna uloga privrednih komora u nametanju ekonomskih tema u kreiranju politika i donošenju zakona.

"Mada, u ovom trenutku, ekonomski nismo ravnopravan partner većini zemalja regiona, smatram da saradnja u okviru CEFTA ugovora za BiH predstavlja šansu da se u ekonomskom smislu ostvari napredak i da se pripremi za ulazak u Evropsku uniju gdje će konkurencija biti još veća", izjavio je Komšić.

Posjetu je nastavio susretom s predsjednikom Parlamenta Republike Slovenije Pavelom Gantarom, premijerom Borutom Pahorom, te sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

U susretu s Gantarom, Komšić se zahvalio na podršci Slovenije procesima euroatlanskih integracija, aktivnoj ulozi na liberalizaciji viznog režima, te istakao potrebu nastavka parlamentarne saradnje, kao i važnost kulturne saradnje u razvijanju prijateljstva naših naroda.