BiH
73

Slovenački diplomata Gregor Presker oženio Bosanku

Klix.ba
Gregor Presker savjetnik je za ekonomska pitanja u Ambasadi Republike Slovenije u BiH i, kako ističe, "veliki zaljubljenik u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu" .Danas je jedan od svečanijih dana u njegovom životu, Bosanka Elvira Zlatić postat će supruga Gregora Preskera.

Glavni grad Bosne i Hercegovine prvi put je posjetio u januaru 2001. godine, kada je došao na službu u Ambasadu Republike Slovenije u BiH. Nakon isteka četverogodišnjeg mandata 2005. se vratio u Sloveniju, da bi u Sarajevo ponovo došao 2008. godine i ovdje ostao sve do danas.

Njegov boravak u Bosni i Hercegovini obilježile su poslovne aktivnosti u cilju jačanja postojećih i stvaranja novih poslovnih veze između bosanskohercegovačkih i slovenskih kompanija.

Za Sarajevo je, kaže, prvi put čuo još u djetinjstvu, slušajući priče svoje bake. A kao mladom skijašu Sarajevo mu je postalo posebno značajno, 1984. godine u vrijeme XIV Zimskih olimpijskih igara.

Kao pasionirani sportista i posebno ljubitelj skijanja, iskreno i sa oduševljenjem sebe je svrstao u promotora sportskih potencijala Bosne i Hercegovine.