Prikupljeno 10 litara
24

Slovački vojnici i diplomate u BiH donirali krv u Sarajevu: To je jedno od najhumanijih djela

V. K.
Pripadnici slovačkog kontingenta i osoblje Ambasade Slovačke Republike u Sarajevu su povodom obilježavanja stote godišnjice od prve transfuzije krvi u Slovačkoj 1923. godine , inicirali dobrovoljno darivanje krvi koje je održano 10. novembra u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH u Sarajevu.

Ovo je bila prilika da se iskaže solidarnost i humanost prema svima kojima je krv potrebna, a također i da se podigne svijest o važnosti darivanja krvi.

"Ova akcija je samo jedan od načina na koji možemo pokazati našu podršku i solidarnost prema ljudima u nevolji. Nadam se de će se i drugi inspirisati na uključivanje u slične humane akcije", rekao je jedan od vojnika, pripadnika slovačkog kontingenta u okviru misije EUFOR Althea.

Osoblje Ambasade Slovačke Republike u Sarajevu također je izrazilo svoju podršku sudjelovanjem u ovoj akciji.

"Darivanje krvi je jedno od najhumanijih djela koje možemo napraviti za druge. Nadamo se da će ova akcija potaknuti sve da se uključe u humanitarne aktivnosti. Ova mala gesta solidarnosti koja nas ne košta ništa osim malo našeg vremena nekome može spasiti život", izjavio je ambasador Slovačke Republike u Sarajevu Roman Hloben.

Dobrovoljnom darivanju pristupilo je ukupno 25 slovačkih vojnika i diplomata pri čemu je prikupljeno 10 litara krvi.