BiH
0

Slobodan Ostojić se izjasnio da nije kriv

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom danas pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Sreten Lazarević i drugi, optuženi Slobodan Ostojić se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Ostali optuženi u ovom predmetu (Sreten Lazarević, Mile Marković i Dragan Stanojević) su se na ročištu o izjašnjenju o krivnji održanom 23. oktobra ove godine također izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Optuženi Ostojić nije pristupio tom ročištu jer njegov branilac, zbog obaveza pred Haškim tribunalom, nije mogao pristupiti navedenom ročištu.

Sud je 5. oktobra 2007. godine potvrdio optužnicu koja tereti Sretena Lazarevića, Dragana Stanojevića, Mileta Markovića i Slobodana Ostojića za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Optužnica navodi da su optuženi u periodu od maja 1992. godine do marta 1993. godine, kao pripadnici oružanih snaga Vojske Srpske Republike BiH – rezervnog sastava policije SJB Zvornik, postupali suprotno odredbama ženevske konvencije, saopćeno je iz Suda BiH.