BiH
0

Slobodan Milošević pokopan u dvorištu porodične kuće

FENA
Slobodan Milošević, bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije, koji je umro prošle subote u pritvoru Haškog suda, pokopan je u subotu nešto prije 18 sati u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Pogrebu su prisustvovali Miloševićevi najbliži suradnici, predstavnici Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke, među kojima i supruga haškog optuženika Vojislava Šešelja, te delegacija ruske Dume, kao i ruski general Leonid Ivašov, koji se oprostio od Miloševića nad grobom.

Prije spuštanja kovčega s Miloševićevim tijelom u grobnicu pročitana su pisma njegova sina Marka Miloševića i supruge Mirjane Marković, koja je u pismu navela da "zlikovci koji su ga ubili u haškoj tamnici hoće i njenu glavu, a možda i glavu njihove djece", te da su se "kukavice i ološ" ujedinili da bi "zaustavili srce najvećeg diva", javila je Hina.

Pogrebu nije prisustvovala niti Miloševićeva kćerka Marija Milošević, kao ni izvanbračna supruga Marka Miloševića sa sinom Markom.

Unatoč najavama da će opijelo na pokopu održati vladika mileševski Srpske pravoslavne crkve Filaret, Milošević je pokopan bez ikakvih vjerskih obreda.

Prethodno su se, u prisutnosti oko 20 hiljada ljudi na središnjem požarevačkom trgu, od Miloševića oprostili pisac Peter Handke i ruski general Leonid Ivašov, te predstavnici Socijalističke partije Srbije, čiji je požarevački dužnosnik Miomir Ilić kazao da se Nemanjina ulica, u kojoj se nalazi Miloševićeva obiteljska kuća u čijem je dvorištu pokopan, od subote zove Aleja velikana Slobodana Miloševića.

Na mramornoj ploči Miloševićeve grobnice osim njegova imena, te ugravirane godine rođenja i smrti, ugravirano je i ime njegove udovice Mirjane Marković.