|

Sloboda medija ključna u poboljšanju sigurnosti, mira i demokratije na Balkanu

Sloboda medija ključna u poboljšanju sigurnosti, mira i demokratije na Balkanu
8
Klix.ba
28.2.2017. u 13:56
24
komentara
8

dijeljenja
Sloboda medija ključna u poboljšanju sigurnosti, mira i demokratije na Balkanu Sebastian Kurz (Foto:OSCE)
Učesnici konferencije o slobodi medija na Balkanu, koju je organizirao OSCE, složili su se danas u Beču da su briga za sigurnost novinara i promicanje medijskih sloboda glavni prioriteti u poboljšanju sveobuhvatne sigurnosti, mira i demokratije u cijeloj regiji.
Kako se navodi u saopćenju OSCE-a, konferenciju u Beču jučer su otvorili predsjedavajući OSCE-a i ministar za evropske integracije i vanjske poslove Austrije Sebastian Kurz, predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, te novinar lista Neue Zürcher Zeitung iz Beograda Andreas Ernst.

Neovisno izvještavanje"Svaki napad na novinara je napad na društvo. Sigurnost novinara je prioritetno pitanje za Austriju. Mi ćemo i dalje ulagati napore kako bismo riješili ovaj problem u zemljama zapadnog Balkana i nadam se da je ova konferencija pružila platformu za sve države sudionice OSCE-a da se uključe i podijele svoja iskustva i prakse u borbi za medijsku slobodu i sigurnost novinara. Mediji igraju ključnu ulogu u oblikovanju javnog mnijenja. U vremenu izazova, s kojim se suočavamo danas, novinari moraju sve više izvještavati neovisno i profesionalno", rekao je Kurz na konferenciji u Beču.

Učesnici konferencije složili su se da je sigurnost novinara apsolutni preduvjet za slobodno i pluralističko medijsko okruženje. Dalje su naglasili da je etičko izvještavanje, kroz učinkovite mehanizme samoregulacije, najbolje sredstvo za sprječavanje tenzija i održavanje sigurnosti.

Demokratska kultura"Znam da većina nas želi dobro novinarstvo - dobro istraženo, dobro napisano, pošteno i uravnoteženo. Želimo vijesti koje možemo iskoristiti i na koje se možemo osloniti kako bi nam pomogle u donošenju odluka o načinu na koji živimo naše živote. Imamo jednostavne ciljeve, ali oni nisu ispunjeni. Daleko od toga", kazala je Mijatović.

Ona je dalje dodala da "moramo raditi zajedno, graditi mostove, jer su naše zajedničke vrijednosti u opasnosti".

"Dok definira našu budućnost, važno je imati na umu da je uloga medija bitna u stvaranju demokratske kulture. To je konačni cilj našeg prava na slobodu govora", zaključila je Mijatović u svom obraćanju na konferenciji.

Podsjećamo, konferencija koja se od jučer održava u Beču služi kao platforma za razmjenu inicijativa i najboljih praksi u regiji Jugoistočne Evrope po pitanju medijskih sloboda, sa naročitim fokusom na sigurnost novinara i novinarskoj etici.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...