Potvrdio Mirza Čelik
44

Sljedeće sedmice sjednica Skupštine KS, utvrđivat će se datum o izglasavanju nepovjerenja vladi

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik potvrdio je za Klix.ba da će u narednih nekoliko dana uputiti poziv za održavanje nastavka sjednice Skupštine Kantona Sarajevo koju je planirao zakazati za 16. ili 17. novembar 2020. godine.
Zastupnici iz stranaka okupljenih u koaliciji poznatoj kao Četvorka su zajedno sa zastupnikom Aljošom Čamparom 9. oktobra 2020. predali zahtjev za smjenu aktuelnog saziva Vlade KS. Mjesec poslije nikada još nije utvrđen datum za izglasavanje nepovjerenja.

Predsjedavajući Čelik tvrdi da će ta tačka dnevnog reda biti uvrštena na nastavku sjednice koja treba biti održana online 16. ili 17. novembra.

"Premijer Nenadić je počeo raditi nakon što je bio u izolaciji. Čekamo još jednu informaciju koju bi trebalo da predstavimo zastupnicima i građanima u vezi pandemije koronavirusa. U narednih nekoliko dana ću uputiti poziv za održavanje nastavka sjednice", kazao je Čelik.

Dodao je da će se na dnevnom redu sjednice naći i sve ostale tačke, ali nakon što Vlada KS prezentuje informacije o pandemiji.

"Imamo dvije tačke dnevnog reda vezane za moratorij na zapošljavanje, jednu je predložio aktuelni saziv Vlade KS a drugu zastupnici koji sada čine većinu. Vlada je predložila da se obustavi moratorij a zastupnici da se dozvoli upošljavanje u zdravstvu", rekao je Čelik za Klix.ba.

Upitan da li će opstruirati tačku dnevnog reda vezanu za izglasavanje nepovjerenja vladi kako to sumnjaju u Četvorci, Čelik odgovara da neće.

"Demokratsko je pravo zastupnika da, kada donesu potpise, krenu u proceduru imenovanja nove Vlade KS. Niko to ne osporava. Na prošloj sjednici su zaključkom mogli predložiti da se tačka koja se odnosi na usvajanje datuma za izglasavanje nepovjerenja vladi razmatra kao prva tačka", rekao je Čelik.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je izjavio za Klix.ba da svi čekaju Mirzu Čelika i da niko drugi ne može odlučiti kada će biti nastavak sjednice.

"Ima prevažnih stvari na toj sjednici. Ima moratorij famozni, da se odobri upošljavanje u zdravstvu, kulturi... Ima rebalans 10 miliona KM za zapošljavanje zdravstvenih radnika. Ima baš važnih tačaka, potpuno je nejasno šta Čelik radi", kazao je Konaković za Klix.ba.

Poentirao je kako sve to radi da bi izbjegao usvajanje datuma o izglasavanju nepovjerenja vladi.

"Čelik to može opstruirati maksimalno još koji dan. Mi ćemo to riješiti na hitnoj sjednici koju ćemo sazvati putem Kolegija, ukoliko nastavak sjednice ne bude ubrzo zakazan. Tako da odugovlačenje nema logike", zaključio je Elmedin Konaković.