{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sljedeće sedmice presuda za zločine u istočnoj Hercegovini

F
20.3.2009. u 17:14
0
0
Sljedeće sedmice presuda za zločine u istočnoj Hercegovini
0
Sljedeće sedmice presuda za zločine u istočnoj Hercegovini
Sud BiH izreći će naredne sedmice presudu dvojici optuženih za zločine počinjene na području istočne Hercegovine.
U utorak, 24. marta zakazano je izricanje presude Krsti Saviću i Milku Mučibabiću.

Obojica su optuženi da su, kao djelatnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a (MUPRS) učestvovali u progonu, zatvaranju, maltretiranju i ubistvima civila s područja istočne Hercegovine.

Istog dana Tužilaštvo BiH saslušat će, u sklopu dodatnog dokaznog postupka, jednog vještaka na suđenju Novaku Đukiću, optuženom za granatiranje Tuzle u maju 1995. godine.

Apelaciono vijeće Državnog suda razmatrat će, u sedmici koja slijedi, žalbe na prvostepene presude izrečene Šefiku Aliću i Zijadu Kurtoviću, bivšim pripadnicima Armije BiH, te Zdravku Mihaljeviću, nekadašnjem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Alić, koji je optužen za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Srpske Krajine, pred Žalbenim vijećem pojavit će se 23. marta; Kurtović, kojeg Tužilaštvo tereti za zločine na području općine Mostar 25. marta; a dan poslije i Mihaljević, koji je optužen za učešće u ubistvima i mučenjima civila u mjestu Tulice, općina Kiseljak.

Alić i Mihaljević nepravosnažno su oslobođeni optužbi, dok je Kurtović osuđen na 11 godina zatvora.

Iduće sedmice bit će nastavljena tri suđenja za genocid u Srebrenici za koji su optužena petorica bivših pripadnika vojske i policije RS-a.

Još jedna statusna konferencija na suđenju Miloradu Trbiću bit će održana u ponedjeljak, 23. marta, dok će se novi svjedoci Tužilaštva pojaviti na suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću - 23. i 27. marta, te Momiru Pelemišu i Slavku Periću - 25. i 26. marta.

Dva dana naredne sedmice, 23. i 26. mart, planirani su za nastavak dokaznog postupka Odbranâ Predraga Bastaha i Gorana Viškovića, koje Tužilaštvo smatra odgovornima za zločine počinjene na području općine Vlasenica, navodi se.

Svoj dokazni postupak nastavit će i Odbrana Momira Savića, optuženog za zločine u Višegradu, koja će 24. marta bez prisustva javnosti saslušati zaštićenog svjedoka B, kao i Odbrana Radeta Veselinovića, čije se suđenje za zločine na području Hadžića nastavlja dan poslije.

Tužilaštvo će nastaviti 23. i 25. marta izvoditi svoje dokaze protiv Vinka Kondića, Boška Lukića i Marka Adamovića, optuženih za zločine u Ključu, dok se suđenje za zločine u Kazneno-popravnom zavodu Kula u Sarajevu, za koje su optuženi Radoje Lalović i Soniboj Škiljević, nastavlja 25. i 26. marta.

U srijedu, 25. marta bit će nastavljeno suđenje Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću za zločine počinjene nad Hrvatima zatočenim u bugojanskim logorima, te će se istog dana, a potom i u petak, 27. marta, pred Sudom pojaviti i Ante Kovać, koji je optužen za zločine u Vitezu.

Na klupi za svjedoke još jednom će se, u četvrtak, 26. marta pojaviti optuženi Suljo Karajić, koji će odgovarati na unakrsna pitanja Tužilaštva o zločinima počinjenim 1994. i 1995. godine na području Bihaća.

Istog dana bit će nastavljeno suđenje Feridu Hodžiću, bivšem komandantu Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica, optuženom za učestvovanje u zatvaranju i zlostavljanju civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, kao i Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi, koji se terete za zločine počinjene u Kalinoviku, javio je danas BIRN-Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: