Sud BiH
0

Sljedeće sedmice pravosnažna presuda Lučiću

FENA
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH naredne bi sedmice, u utorak, 16. decembra, trebala biti izrečena presuda Kreši Lučiću, optuženom za zločine u Kreševu.

To će biti konačna presuda za Lučića, nakon što je Apelaciono vijeće poništilo prvostepenu presudu i obnovilo suđenje.

Prvobitno je ovaj bivši zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kreševo proglašen krivim i osuđen na šest godina zatvora.

U ponedjeljak, 15. decembra, zakazan je nastavak dvaju suđenja za genocid počinjen u Srebrenici: Miloradu Trbiću, bišem pomoćniku načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske RS-a (VRS) te Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, bivšim pripadnicima Specijalne policije Šekovići.

Suđenje Vukoviću i Tomiću zakazano je i za četvrtak, 18. decembra, kada će Tužilaštvo BiH nastaviti izvođenje dokaza.

Tužilaštvo BiH će u ponedjeljak i utorak, 15. i 16. decembra, nastaviti izvoditi dokaze i na suđenju Neđi Zeljaji, Ratku Bundalu i Đorđislavu Aškrabi koje tereti za ubistva, mučenja, silovanja, prisilne nestanke i zatvaranja Bošnjaka tokom 1992. na području Kalinovika.

Na suđenju Vinku Kondiću, Bošku Lukiću i Marku Adamoviću koje je zakazano za ponedjeljak i srijedu, 15. i 17. decembra, Tužilaštvo BiH nastavit će dokazni postupak. Ova trojica optuženih se terete za zločine počinjene u Ključu.

U ponedjeljak i srijedu, 15. i 17. decembra, bit će nastavljeno suđenje Momiru Saviću za zločin počinjen u Višegradu. Predviđeno je da njegova Odbrana predstavi plan izvođenja dokaza.

Tužilaštvo BiH nastavit će izvoditi dokaze u ponedjeljak i četvrtak, 15. i 18. decembra, na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, optuženima za zločin počinjen u Vlasenici tokom 1992.

U utorak, 16. decembra, Odbrana će nastaviti izvoditi dokaze na suđenju Anti Kovaću, optuženom za zločine počinjene 1993. u Vitezu. Istog dana bit će nastavljeno suđenje Miodragu Nikačeviću, optuženom za zločin u Foči kao i Novaku Đukiću kojeg Tužilaštvo BiH tereti za izdavanje naredbe za granatiranje Tuzle 25. maja 1995. kada je poginula 71 osoba, a ranjeno ih je 240.

Nastavak suđenja Krsti Saviću i Miletu Mučibabiću zakazan je za utorak i četvrtak, 16. i 18. decembra kada je predviđeno da Tužilaštvo BiH okonča dokazni postupak. Ova dvojica optuženih se terete za zločine počinjene u četiri općine istočne Hercegovine.

Za srijedu, 17. decembra, zakazan je nastavak dokaznog postupka Tužilaštva BiH na suđenju četvorici bivših pripadnika Armije BiH koji su optuženi za zločine u Bugojnu počinjene tokom 1993. i 1994.

Za zločine nad bugojanskim Hrvatima optuženi su Nisvet Gasal, Musajb Kukavica, Enes Handžić i Senad Dautović.

Istog dana bit će nastavljeno i suđenje Gojku Kličkoviću, Jovanu Ostojiću i Mladenu Drljači kojima se na teret stavlja zločin počinjen u Bosanskoj Krupi tokom 1992.

Nastavak suđenja Radetu Veselinoviću, bivšem pripadniku Vojne policije VRS-a, zakazan je za srijedu i petak, 17. i 19. decembra, kada će Tužilaštvo BiH saslušati nove svjedoke protiv optuženog.

U četvrtak, 18. decembra, Odbrana Sulje Karajića, bivšeg pripadnika Armije BiH koji se tereti za zločin nad pripadnicima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), trebala bi započeti saslušanje prvih svjedoka.

Suđenje četvorici bivših pripadnika HVO-a koji su optuženi za zločin počinjen u Vojnom kod Mostara, zakazan je za četvrtak i petak, 18. i 19. decembra, kada će Tužilaštvo BiH početi saslušanje dodatnih svjedoka.

Za zločine u Vojnom optuženi su Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević, javio je danas BIRN-Justice Report.