Sud BiH
0

Sljedeće sedmice početak suđenja za zločine u Zvorniku

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sljedeće sedmice pred Sudom Bosne i Hercegovine počinje suđenje Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli zbog ratnog zločina počinjenog na području Zvornika 1992. godine.

Suđenje će započeti 21. augusta čitanjem optužnice i uvodnim riječima Haliloviću i Veseli koji su optuženi za zločin nad maloljetnom žrtvom srpske nacionalnosti.

U srijedu, 23. augusta, prvi svjedoci Tužilaštva dat će iskaze na suđenju dvojici nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene u ljeto 1992. na području Prijedora.

Boro Milojica i Želislav Rivić, bivši pripadnici Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske brigade VRS-a, optuženi su za ubistva 19 civila bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti počinjena u junu i julu 1992. godine.

Iznošenje završnih riječi Tužilaštva optuženog Milana Gavrilovića zakazano je za srijedu 23. august. On je optužen za zločine u Prijedoru.

Isti dan, odbrana Enesa Ćurića, optuženog za ratni zločin počinjen u Mostaru, počet će s iznošenjem završnih riječi. Ćurić, nekadašnji pripadnik Armije RBiH (ARBIH), optužen je zajedno s Mehmedom Kaminićem, Ibrahimom Demirovićem, Samirom Kresom i Habibom Čopeljom, za maltretiranje zatvorenika u Bijelom Polju (opština Mostar).

Statusna konferencija u predmetu Dragan i Zdravko Lubarda, prema rasporedu Državnog suda, zakazana je za četvrtak, 24. august. Kako se navodi u optužnici, Dragan i Zdravko Lubarda su u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. na području opštine Rogatica učestvovali u progonu i hapšenju bošnjačkog civilnog stanovništva.

Tog dana bit će iznesene i završne riječi Državnog tužilaštva na suđenju za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, za koje su optuženi Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Nermin Kalember i Šerif Mešanović.

Tužilaštvo će tokom sljedeće sedmice iznositi završne riječi i na suđenju Ivanu Mediću i Tonči Rajiću koji se terete da su 1992. godine, učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru “Dretelj”.

Pred Sudom BiH sljedeće sedmice nastavljaju se suđenja i za zločine počinjene u Vogošći, Doboju, Vitezu, Trnovu, Prozoru, Ključu, Prijedoru, Bosanskoj Krupi, Rogatici, Višegradu, Čapljini, Derventi, Štrpcima, te genocidu u Srebrenici, javlja BIRN.