Bastah i ostali
0

Slike iz djetinjstva

FENA
Svjedok Tužilaštva BiH Amir Topčić prisjetio se, na suđenju za zločine u Vlasenici, kako je gledao "sredinom maja 1992.", kada je imao 12 godina, da optuženi Goran Višković udara njegovu majku.

"Gledali smo kroz prozor prema kući Ahme Klempića. Stala je tamnoplava "lada" i izašao je čovjek s automatskom puškom - Goran Višković, gospodin u drugom redu", ispričao je svjedok pokazavši rukom u pravcu drugooptuženog u sudnici.

Prema navodima optužnice, Višković se "neutvrđenog dana u maju 1992.", zajedno s još dvije uniformirane osobe, vozilom marke "lada" dovezao do kuće u kojoj je boravila žena s malodobnom djecom, a koju je, "iz bijesa što nije rekla gdje su joj muž i stariji sin", udario dva puta po licu.

Osim Viškovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo za niz zločina počinjenih tokom 1992. na području općine Vlasenica tereti i Predraga Bastaha koji je u to vrijeme bio pripadnik rezervnog sastava policije.

Topčić je ispričao da je nakon dolaska Viškovića s majkom otišao kod komšija, dok su se otac i braća sakrili.

"Stao je ispred mene i pitao gdje mi je otac. Izgubio sam se. Majka mu je govorila da otac nije tu, a on ju je dva puta udario i opsovao tursku majku. Onda nas je sve ispitivao gdje je Ahmo Klempić. Kad je moja mama rekla da nas ne dira, opet ju je udario i rekao da ide kući. Ona nije željela ići bez mene, ali joj je rekao da ako hoće da me vidi živog da me ostavi", prisjetio se Topčić.

Topčić je rekao da se nije dugo zadržao kod Klempića jer ga je Višković ubrzo pustio da ide kući. Svjedok je, kako je istakao, 18. jula 1992. napustio Vlasenicu s dvjema sestrama.

"Majka je ostala. Nije mogla ostaviti braću i oca. Više nikada nisam vidio nikoga od njih", rekao je svjedok.

Odgovarajući na unakrsna pitanja odbrane drugooptuženog, Topčić je kazao da se toga dana, u maju 1992., Višković "osjetio na alkohol".

Na narednom ročištu, 27. novembra, Tužilaštvo BiH saslušat će dva nova svjedoka, javio je BIRN.