Nema optimizma
35

Slika sumornog Međugorja: Naredbe se ne poštuju, hiljade turista ne troše novac

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Nakon dugog mrtvila ovih dana je oživjelo Međugorje u kojem se održava Međunarodni festival mladih od 1. do 6. augusta i u koji je, uprkos pandemiji i zabranama velikih okupljanja, stiglo nekoliko hiljada ljudi iz zemalja Evropske unije, raznih krajeva BiH i okruženja.

Pored domaćih posjetitelja kojih je najviše, gosti su stigli iz Poljske, Španije, Češke Republike, Mađarske, Slovenije, Njemačke i Hrvatske. Ugostiteljski objekti, suvenirnice i ostale radnje koje žive od turizma su ponovno otvorene sa velikim očekivanjima.

Međutim, slike iz Međugorja u kojem su brojni turisti su samo privid po pitanju popravke turističkog stanja tog kraja, jer novac troše samo rijetki koji dolaze iz trećih zemlja.

Ovo je za Klix.ba potvrdio voditelj ureda Turističke zajednice u Međugorju Željko Vasilj.

Komplikacije na granicama razlog otkazivanja dolazaka

"Tokom održavanja festivala u Međugorju je dnevno od 5 do 10 hiljada gostiju od kojih je svega oko tri hiljada onih koji su stigli iz trećih zemalja“, kaže nam Vasilj navodeći kako su upravo to gosti koji troše novac u Međugorju.

Mnogi turisti koji su planirali doći nisu mogli zbog komplikacija na granicama i obaveznih testova na koronavirus prilikom ulaska u BiH.

"Samo iz Poljske je bilo najavljeno dvije hiljade ljudi, od kojih nije ni pola moglo doći zbog komplikacija na granicama“, pojašnjava nam Vasilj. Pored toga Italijana koji su glavni gosti Međugorja oduvijek, ove godine i nema.

"Došlo je svega par gostiju iz Italije u privatnom aranžmanu, ali to je zanemarivo, posebice ako uzmemo u obzir da su tokom augusta i poznatog talijanskog Ferragosta oni bili naši glavni gosti i popunjavali većinu svih kapaciteta u Međugorju“, kazuje nam Vasilj.

Prema tome kako ističe gledajući na sve gore epidemiološko stanje u zemlji i okruženju, nema mjesta za optimizam kad je u pitanju oporavak turizma u tom kraju.

Domaći gosti kojih je najviše tokom Mladifesta, kako nam objašnjava uglavnom dođu na program koji je zbog epidemioloških mjera sveden na večernje termine, i nakon toga se vraćaju svojim domovima.

"Ovaj Festival je oživio Međugorje, ali ako ćemo biti realni ne možemo reći da je popravio stanje u turizmu, koji je od početka pandemije pao za više od 90 posto“, ističe Vasilj.

Podsjeća da je Mladifest koji se tradicionalno održava od 1. do 6. avgusta okupljao oko 50 hiljada gostiju i da je to bila najprofitabilnija sedmica tokom čitave godine u tom gradu, ali ove godine ne donosi ni deset posto profita u odnosu na ranije godine.

Jedan od ugostitelja s kojim smo razgovarali nam kaže da od ove sezone nema ništa.

"Ne možemo pokriti ni troškove, tako da se ne isplati raditi“, kazao je. Njegov kolega dodaje kako ovih dana ima nešto posla od dolaska turista na festival, ali da je to zanemarivo u odnosu na ono što se očekivalo.

Nisu zadovoljni ni trgovci u suvenirnicama gdje je postao dragocjen ulazak svakog gosta.

"Nekad je radnja u ovo doba bila puna, trebalo nas je po nekoliko da uslužimo sve goste, ali danas nije stanje ni slično tome“, kazala nam je radnica suvenirnice u blizini crkve u Međugorju.

Zatvaraju se radnje, otkazuju najmovi

Teško stanje u Međugorju kako smo doznali prilikom posjete tom kraju je neke ugostitelje koji su imali objekte u najmu prisililo da stave ključ u bravu i za preživljavanje potražili negdje novu priliku, te da su neki u razmišljanju o sličnom poduhvatu.

Oporavak od problema uzrokovanih pojavom koronavirusa još je neizvjestan na svim poljima.

Na kraju istaknimo da je zbog pogoršane epidemiološke situacije Krizni štab Ministarstva zdravlja FBiH u posljednjim naredbama i odlukama zabranio okupljanja veća od 50 osoba u zatvorenom i 100 osoba na otvorenom prostoru, kako bi se suzbilo širenje zaraze koronavirusom. Na Mladifestu u Međugorju takve naredbe se, očito je, ne poštuju.

Kako se održavanje velikih skupova, gdje se teško mogu poštivati mjere izrečene od nadležnih institucija, smatra visokorizičnim, moguće je očekivati nastavak agonije i novo produbljivanje epidemioloških problema.