{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slika države: Uposlenici institucija u Sarajevu ne znaju pravilno postaviti zastavu BiH

2.3.2015. u 12:04
692
250
Slika države: Uposlenici institucija u Sarajevu ne znaju pravilno postaviti zastavu BiH
692
Jedan od najboljih načina podsjećanja na Dan nezavisnosti je postavljanje zastava Bosne i Hercegovine na vidljiva i simbolična mjesta.
Nesporna je činjenica da su tokom dana državnih praznika ulice većine bh. gradova ukrašene plavo-žutim zastavama kako bi se bar po jednoj stvari praznični dan mogao razlikovati od uobičajenog.

Ipak, nesporna je i činjenica da je zastava Bosne i Hercegovine vjerovatno jedna od najskrnavljenijih državnih simbola na svijetu.

I da problem bude apsurdniji, skrnavljenje se dešava na mjestima gdje se to zapravo ne očekuje - na kopljima i jarbolima državnih institucija i preduzeća.

Glavna zgrada Pošte, zgrada Narodnog pozorišta Sarajevo, zgrada Federalne uprave policije i Palata pravde (zgrada Pravnog fakulteta) trebali bi biti simboli funkcionisanja države ili bar jednog njenog dijela, a u sferama kulture, obrazovanja ili pak izvršne vlasti.

Ipak, odgovorna lica zadužena za jednostavan zadatak isticanja simbola države nisu našla za shodno da iste postave na način koji neće, u najmanju ruku, predstavljati sramotu.

Skrnavljenje nije samo cijepanje ili paljenje simbola države, ono se prepoznaje i u nepravilnom isticanju zastave koja je u navedenim slučajevima okrenuta naopako.

U Austriji za skrnavljenje državne zastave prestupnici mogu biti kažnjeni kaznom zatvora do šest mjeseci, u Švicarskoj najviša kazna je trogodišnji zatvor.

U Portugalu najstrožija kazna je 240 dana zatvora, dok je u Italiji najveća moguća kazna za skrnavljenje zastave isplata 10.000 eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: