{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slika države: Uposlenici institucija u Sarajevu ne znaju pravilno postaviti zastavu BiH

2.3.2015. u 12:04
692
250
Slika države: Uposlenici institucija u Sarajevu ne znaju pravilno postaviti zastavu BiH
692
Jedan od najboljih načina podsjećanja na Dan nezavisnosti je postavljanje zastava Bosne i Hercegovine na vidljiva i simbolična mjesta.
Nesporna je činjenica da su tokom dana državnih praznika ulice većine bh. gradova ukrašene plavo-žutim zastavama kako bi se bar po jednoj stvari praznični dan mogao razlikovati od uobičajenog.

Ipak, nesporna je i činjenica da je zastava Bosne i Hercegovine vjerovatno jedna od najskrnavljenijih državnih simbola na svijetu.

I da problem bude apsurdniji, skrnavljenje se dešava na mjestima gdje se to zapravo ne očekuje - na kopljima i jarbolima državnih institucija i preduzeća.

Glavna zgrada Pošte, zgrada Narodnog pozorišta Sarajevo, zgrada Federalne uprave policije i Palata pravde (zgrada Pravnog fakulteta) trebali bi biti simboli funkcionisanja države ili bar jednog njenog dijela, a u sferama kulture, obrazovanja ili pak izvršne vlasti.

Ipak, odgovorna lica zadužena za jednostavan zadatak isticanja simbola države nisu našla za shodno da iste postave na način koji neće, u najmanju ruku, predstavljati sramotu.

Skrnavljenje nije samo cijepanje ili paljenje simbola države, ono se prepoznaje i u nepravilnom isticanju zastave koja je u navedenim slučajevima okrenuta naopako.

U Austriji za skrnavljenje državne zastave prestupnici mogu biti kažnjeni kaznom zatvora do šest mjeseci, u Švicarskoj najviša kazna je trogodišnji zatvor.

U Portugalu najstrožija kazna je 240 dana zatvora, dok je u Italiji najveća moguća kazna za skrnavljenje zastave isplata 10.000 eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: