Safet Redžić
0

"Slijepi RVI su solidno zbrinuti"

FENA
Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida BiH Safet Redžić kazao je danas da su slijepi ratni vojni invalidi u Federaciji BiH trenutno solidno materijalno, zdravstveno i stambeno zbrinuti.

Na prijemu upriličenom u povodu obilježavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana slijepih osoba - dan bijelog štapa, Redžić je istaknuo podršku Saveza RVIBiH slijepim civilnim invalidima, koji su u nešto lošijem položaju u odnosu na slijepe RVI i založio se da i oni dobiju maksimalan obim prava i tako sebi olakšaju život.

Kazao je da je u Kantonu Sarajevo najviše učinjeno kad su u pitanju pogodnosti koje olakšavaju kretanje i život slijepim osobama, ali i ukazao na to da nosioci vlasti i u drugim kantonima moraju uložiti napore da slijepe osobe iz drugih dijelova BiH imaju slične uvjete za život.

U evidenciji Saveza RVIBiH ima 57 slijepih ratnih vojnih invalida, ali Redžić ističe da to nije konačan broj zbog činjenice da tu nisu uvršene i slabovidne osobe kod kojih se u većini slučajeva ne može zaustaviti proces gubljenja vida.

Na prijemu upriličenom u povodu Dana bijelog štapa u Sarajevu podijeljeni su toplomjeri s govornom jedinicom, a slični skupovi organizirani su danas i u ostalim kantonima širom FBiH.

Centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana slijepih osoba održana je u Sarajevu, a tom prilikom promovirana je knjiga "Običaji muslimana, pravoslavnih, rimokatolika i Jevreja u BiH". Radi se o knjizi koja je pripremljena na tehnikama kojima se mogu služiti slijepe osobe, a izdavanje je podržalo Međureligijsko vijeće u BiH i Mott fondacija u SAD-u.