Lijepe priče
844

Slijepi Jusuf Begović dobio svoj bajramski poklon, Kur'an na Brajevom pismu

Piše: E. S.
Jusuf Begović, korisnik Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Sarajevu, danas je dobio svoj najljepši bajramski poklon. Njegovu dugogodišnju želju ispunili su Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine i Omer Begović, direktor Osnovne škole "Aneks" koji su mu poklonili Kur'an na Brajevom pismu.

Kako nam je kazao Jusuf, presretan je zbog primjerka koji je dobio.

"U duši sam zadovoljan i sretan, jer sam oduvijek želio da imam Kur'an na Brajevom pismu. Imao sam ga na CD-u, ali u školi sam se osposobio da čitam na Brajevom pismu i zato mi je zadovoljstvo veće. Zahvaljujem se direktoru Biblioteke za slijepa i slabovidna lica, čiji sam korisnik više od deset godina, ali i gospodinu Omeru koji je pomogao da dobijem ovakav poklon", kazao je Begović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Jedan primjerak sastoji se od osam Brajevih svezaka, što ukupno iznosi 1.600 stranica. Pleh je izrazio zahvalnost vladi Vrijednost Kraljevine Saudijske Arabije koja je finansirala ovaj projekt.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe u Bosni i Hercegovini je još prije nekoliko godina uspješno završila projekt 'Proizvodnja Kur'ana Časnog', prijevod Besima Korkuta na Brajevo pismo u tiražu od 200 primjeraka. Tada smo podijelili dosta primjeraka, ali smo na svu sreću nekoliko njih i ostavili. Za slijepe osobe koje ne znaju čitati knjige na Brajevom pismu kažemo da su nepismene. Iz tog razloga se mi u biblioteci trudimo da napravimo zavidan fond knjiga na Brajevom pismu, kako bi naši korisnici bili zadovoljni", kazao je Pleh.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Zadovoljstvo zbog učinjenog dobrog djela izrazio je i Omer Begović, jedan od zaslužnih za Jusufov osmijeh.

"Drago mi je da smo učinili ovo dobro djelo uoči Bajrama i obradovali slijepu osobu čija je želja bila dobiti Kur'an na Brajevom pismu. Sakib je veliki čovjek i donator i počastvovan sam da sam i ja bio posrednik u ovoj lijepoj, humanoj priči", dodaje Begović.