{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Slijedi veto na novu himnu i grb RS-a"

F
27.6.2008. u 16:07
0
0
"Slijedi veto na novu himnu i grb RS-a"
0
"Slijedi veto na novu himnu i grb RS-a"
Poslanik Stranke za BiH (SBiH) u Narodnoj skupštini RS-a Šaban Sivić smatra da se moglo doći do kompromisnog rješenja za novi grb i himnu RS-a, navodeći da utvrđenim prijedlozima nisu zadovoljni bošnjački predstavnici.
Podsjećamo, Komisija za simbole danas je utvrdila prijedlog nove himne RS-a o kojoj će se na narednoj sjednici, zajedno s prijedlogom grba, izjasniti Skupština RS-a.

Radi se o kompoziciji "Moja republika" banjalučkog autora Mladena Matovića.

Sivić je novinarima u Banjoj Luci kazao da bošnjački predstavnici nisu glasali za taj prijedlog, navodeći da ni prijedlog grba ni himne neće podržati ni u Skupštini RS-a.

Smatra da će bošnjački predstavnici pokrenuti pitanje zaštite vitalnog interesa na Vijeću naroda, jer i, kada je u pitanju grb, smatra da je pored prihvaćenog, bilo i drugih rješenja koja su se mogla usvojiti.

Prema prijedlogu grb RS-a u crvenom štitu ima srebrnog dvoglavog orla u poletu na čijim grudima je crveni štit sa srebrnim krstom između četiri srebrna ocila i bridovima okrenutim ka stablu krsta, s po jednim zlatnim ljiljanom s obje strane orlovog repa.

Sa strane štita se nalaze držači grba - dva propeta crvena lava, od kojih je desni krunisan zatvorenom zlatnom i nepostavljenom kraljevskom krunom s pet vidljivih poluarkusa, a lijevi otvorenom zlatnom kraljevskom krunom s tri ljiljana u vijencu.

Na vanjskom ramenu svaki od držača ima kružni zlatom oivičeni štit, i to na desnom držaču u plavom polju zlatna otvorena kraljevska kruna s tri ljiljana u vijencu, a na lijevom u crvenom polju tri srebrne trake. Postament je zlatni ornamentalni troplet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: