Šaban Sivić
0

"Slijedi veto na novu himnu i grb RS-a"

FENA
Poslanik Stranke za BiH (SBiH) u Narodnoj skupštini RS-a Šaban Sivić smatra da se moglo doći do kompromisnog rješenja za novi grb i himnu RS-a, navodeći da utvrđenim prijedlozima nisu zadovoljni bošnjački predstavnici.

Podsjećamo, Komisija za simbole danas je utvrdila prijedlog nove himne RS-a o kojoj će se na narednoj sjednici, zajedno s prijedlogom grba, izjasniti Skupština RS-a.

Radi se o kompoziciji "Moja republika" banjalučkog autora Mladena Matovića.

Sivić je novinarima u Banjoj Luci kazao da bošnjački predstavnici nisu glasali za taj prijedlog, navodeći da ni prijedlog grba ni himne neće podržati ni u Skupštini RS-a.

Smatra da će bošnjački predstavnici pokrenuti pitanje zaštite vitalnog interesa na Vijeću naroda, jer i, kada je u pitanju grb, smatra da je pored prihvaćenog, bilo i drugih rješenja koja su se mogla usvojiti.

Prema prijedlogu grb RS-a u crvenom štitu ima srebrnog dvoglavog orla u poletu na čijim grudima je crveni štit sa srebrnim krstom između četiri srebrna ocila i bridovima okrenutim ka stablu krsta, s po jednim zlatnim ljiljanom s obje strane orlovog repa.

Sa strane štita se nalaze držači grba - dva propeta crvena lava, od kojih je desni krunisan zatvorenom zlatnom i nepostavljenom kraljevskom krunom s pet vidljivih poluarkusa, a lijevi otvorenom zlatnom kraljevskom krunom s tri ljiljana u vijencu.

Na vanjskom ramenu svaki od držača ima kružni zlatom oivičeni štit, i to na desnom držaču u plavom polju zlatna otvorena kraljevska kruna s tri ljiljana u vijencu, a na lijevom u crvenom polju tri srebrne trake. Postament je zlatni ornamentalni troplet.