{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slijedi li gašenje sportskih klubova u KS?

S
18.2.2010. u 11:00
0
23
Slijedi li gašenje sportskih klubova u KS?
0
Slijedi li gašenje sportskih klubova u KS?
Foto: Daylife
Jučer je je na inicijativu predstavnika klubova nosilaca vrhunskog sporta u Kantonu Sarajevo FK Željezničar, FK Sarajevo, RK Bosna, KK Bosna, KK Željo, te predstavnika klubova sjedeće odbojke Spid i Fantomi u prostorijama Vlade Kantona Sarajevo održan sastanak sa ministrom kulture i sporta Emirom Hadžihafizbegovićem.
Povod sastanka je zabrinutost klubova i razmatranje stanja i budućnosti rada kulbova nosilaca vrhunskog sporta u Kantonu. Svi prisutni klubovi su iskazali svoju podršku programu rada Ministarstva kulture i sporta i resornom ministru, te naglasili značaj podrške vrhunskom sportu kojeg su ministarstvo i vlada počeli realizovati prije dvije godine.

Svoju duboku zabrinutost su izrazili uzimajući u obzir moguće smanjnje budžeta ministarstva, koje će se također u velikoj mjeri reflektirati na sredstva kojima je dosada podržavan vrhunski sport u kantonu. U slučaju smanjenja iznosa sredstava dosada izdvajanih za vrhunski sport, posljedice mogu biti katastrofalne i nesagledive u kontekstu opstanka klubova u cjelini. Budžet je prošle godine iznosio 1,85 miliona KM, a Kanton Sarajevo za vrhunski sport u ovoj godini planira izdvojiti skromnih 600.000 KM.

To je suma sa kojom bi FK Sarajevo i Željezničar, KK Bosna, ŽKK Željezničar, RK Bosna, te OKI Spid i OKI Fantomi trebali aktivno učestvovati u evropskim takmičenjima i donijeti nam sportske uspjehe.

Koliko je to realno, pogotovo imajući u vidu sredstva koja izdvajaju drugi gradovi iz regiona, najbolje će nam pokazati tabele međunarodnih takmičenja u kojima naši klubovi sve teže i teže opstaju i bez rezanja budžeta.

Također, na sastanku su predstavnici navedenih klubova uputili inicijativu Ministarstvu kojom se zahtijeva hitna izmjena Zakona o sportu, a koja se odnosi na vrhunski sport te reviziju i dopunu strategije razvoja sporta u Kantonu Sarajevo. Prisutni klubovi su također naglasili da očekuju aktivno djelovanje Ministarstva u pravcu što hitnije implementacije Zakona o sportu na državnom nivou.

Direktor Željezničara Dželaludin Muharemović je za naš portal rekao: "Ako se budžet smanji to će dovesti do situacije da pojedini klubovi počnju razmišljati i o gašenju. Situacija i ovako nije sjajna, a ako dođe do smanjenja budžeta, to bi bio dodatni udar na sve nas. Ipak, smatram da do toga neće doći i da će premijer Kantona Sarajevo promijeniti svoju odluku."

Slično razmišljaju i u RK Bosna BH Gas. Tarik Smajlović, generalni sekretar kluba je za Sarajevo-x.com je apostrofirao: "Zadovoljni smo napustili sastanak. Zahvaljujemo se ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo Emiru Hadžihafizbegoviću. Uvijek je imao sluha i odvajao je finansijska sredstva za vrhunski sport u glavnom gradu BiH. Nas ne zanima iz koje je on stranke, bitno je da svoj posao obavlja profesionalno i korektno. Kako sada stvari stoje dobili bi 600.000 KM i kada bi se to podijelilo, klubovi bi dobili otprilike po 85.000 KM. Ipak, nadamo se da će ministar Hadžihafizbegović istrajati u svojoj namjeri da se to ne desi. Ovo što radi premijer Mehmedić je genocid za sport."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: