Dva propala javna poziva
0

Slijedi i treći tender za obnovu Vijećnice

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Gradska uprava Grada Sarajeva u narednom periodu objavit će i treći međunarodni tender za obnovu Gradske vijećnice, jednog od simbola Sarajeva, potvrdila nam je Vildana Jakić, stručna savjetnica Gradske uprave za projekt obnove Vijećnice.

Kako je istaknuto, drugi tender je poništen jer su ponude dvaju ponuđača uključivale previsoke cijene radova.

Podsjećamo, na prvi tender javile su se četiri firme, čije su ponude ocijenjene nekvalitetnim. Gradska uprava uskoro namjerava raspisati novi međunarodni tender za prvu fazu radova na obnovi Vijećnice, koja između ostalog uključuje i rekonstrukciju fasade.

"Uskoro trebamo krenuti sa novim, trećim međunarodnim tenderom koji će ići putem ograničenog postupka, odnosno po znatno kraćim rokovima prijavljivanja", istakla je Jakić.

Radi se o tenderu za izvođenje građevinskih i građevinsko-zanatskih radova za arhitektonsku obnovu Vijećnice, a dio sredstava za prvu fazu rekonstrukcije osiguran je iz budžeta Grada Sarajeva i zahvaljujući stranim donacijama.

Ukupna vrijednost radova obnove u ratu uništene Vijećnice iznosi oko 20 miliona KM.

Donacije za obnovu objekta, između ostalih, su izdvojile: Vlada Kraljevine Španije i Republike Mađarske, gradovi Budimpešta, Podgorica i Ljubljana, Društvo za obnovu Vijećnice iz Austrije, a najavljena je i skora uplata donacija Evropske komisije (milion eura), te Tirane, Nikozije, Zagreba i Beča.

Početkom rata ova biblioteka je imala fond od oko tri miliona publikacija, koji uključuje i vrijednu zbirku preko 6.000 rijetkih, starih knjiga i rukopisa.

U noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine vatra je progutala cjelokupno nacionalno blago BiH, koje je biblioteka skupljala, stručno obrađivala, čuvala i davala na korištenje blizu pola stoljeća. Oko 90 posto knjižnog fonda, kataloga, opreme, znanja i hiljadugodišnja historija u nekoliko sati u samo jednoj noći su uništeni.

Gradska vijećnica upisana je i na Listu 100 najugroženijih spomenika svjetske baštine.