BiH
0

Sletzinger: Do određenog stepena sačuvati održivu, neovisnu BiH

FENA
Krajnje rješenje za Bosnu i Hercegovinu je da ona ostane ujedinjena zemlja. Međutim, zasigurno ne centralizirana zemlja. Mislim da se Republika Srpska treba razviti ekonomski i demokratski, ali ne i neovisno. Ona bi se trebala razvijati u tandemu s Federacijom BiH, izjavio je za Glas Amerike Martin Sletzinger, direktor Odsjeka za jugoistočne Evropske studije u Woodrow Wilson Centru.

Dodao je da je međunarodna zajednica ovome posvećena u BiH čak i više nego na Kosovu.

"To je važno jer su osnovni aspekti Dejtonskog sporazuma da RS bude neovisna kao entitet, ali da surađuje s Federacijom", kazao je Sletzinger reagirajući na izjavu predsjednika Republike Srpske Dragana Čavića da RS čvrsto stoji na dejtonskim temeljima, ali da je neophodno da svoj status konačno do kraja definira i ne mijenja.

"Ono što je potrebno je funkcionalna zemlja, posebno otkako je EU postavila niz zahtjeva u pogledu postizanja određenog broja sporazuma oko važnih pitanja o kojima se entiteti trebaju dogovoriti za prijem u Uniju. To ne znači da RS treba nestati, nego da se postepeno neki aspekti ovlasti RS apsorbuju do određenog stepena od Sarajeva. Zasigurno će RS i dalje postojati, te će imati ovlasti na polju i obrazovanja, lokalnom polju i šta sve ne", kazao je Sletzinger.

Ponovio je da je ideja je da se do određenog stepena pokuša sačuvati održiva, neovisna BiH. "Međutim, također treba priznati da BiH nikada neće biti vrsta normalne države u smislu da će biti neovisna bez pomoći međunarodne zajednice. Proći će mnoge generacije prije nego se ono što se desilo nakon ovog rata, kao i ono što se desilo nakon Drugog svjetskog rata, potpuno elimininira, kako bi BiH funkcionirala kao normalna zemlja. U međuvremenu, ova dva entiteta su potrebna i potrebno je raditi na njihovom približavanju i zajedničkom uvezivanju po pitanjima sigurnosti i policije. Nadam se da će u ovome uspjeti, premda je na obje strane potrebno i strpljena i vremena, zaključio je Martin Sletzinger, direktor Odsjeka za jugoistočne evropske studije u Woodrow Wilson Centru, u izjavi za Glas Amerike.