{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slavoj Žižek o BiH: RS se ponaša kao suverena država, islamizacija u Sarajevu napreduje

Piše: A. D./Klix.ba
14.10.2018. u 20:43
363
508
Slavoj Žižek o BiH: RS se ponaša kao suverena država, islamizacija u Sarajevu napreduje
363
Slavoj Žižek o BiH: RS se ponaša kao suverena država, islamizacija u Sarajevu napreduje
Foto: Facebook
Slovenac Slavoj Žižek, filozof svjetskog ranga, u autorskom tekstu za Russia Today analizirao je situaciju u BiH kroz prizmu protesta građana koji traže pravdu za Davida Dragičevića i Dženana Memića, kao i netom održanih izbora u našoj državi.
On je naveo da su nasilne smrti dvojice mladića prešle i krute etničke linije, postavljajući pitanje može li nešto konačno uzburkati podijeljenu BiH.

Čuda se, kaže, ne trebaju tražiti u izborima, koji su prošle nedjelje održani uz mnoge nepravilnosti, i koji su iznjedrili apatiju i indiferentnost, te opet potvrdili tripartitnu podjelu države.

Na Twitteru je, pak, došlo do polemike u vezi sa određenim dijelovima Žižekove analize u kojoj se naslućuje i islamizacija BiH.

''Danas se, srpski dio sve više i više ponaša kao suverena država, dok u muslimanskom Sarajevu, islamizacija, koja napreduje, svjedoči kako je sve više i više teško dobiti pivo u restoranu ili baru“, napisao je Žižek u spornom dijelu analize.Govoreći o jedinom čudu koje može spasiti BiH, Žižek navodi uzajamnu podršku građana Sarajeva i Banja Luke u riješavanju slučajeva "Dragičević“ i "Memić“, a što je već demonstrirano u proteklom periodu.

Za Žižeka je, naime, posve jasno da je tragično nastradali David bio na tragu korupcije i drugih kriminalnih aktivnosti vladajuće elite, a zbog čega je, navodi on, jednostavno morao nestati.


Žižek zaključuje da se građani malignog tumora, kojeg on naziva korupcija, mogu otarasiti samo djelujući zajedno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: