{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slavo Babić se izjasnio da nije kriv za zločine u Bratuncu

F
22.8.2012. u 13:50
0
1
Slavo Babić se izjasnio da nije kriv za zločine u Bratuncu
0
Slavo Babić se izjasnio da nije kriv za zločine u Bratuncu
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, optuženi Savo Babić izjasnio se da nije kriv.
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, 20. jula ove godine, optužnicu kojom se optuženi Savo Babić tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Savo Babić, u svojstvu komandira Vojne policije u Bratuncu, u maju 1992. godine u okviru širokorasprostranjenog i sistematskog napada usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Bratunac, svojim djelovanjem i propustima naredio, počinio i znao, te propustio da spriječi i kazni zatvaranje ili drugo teško oduzimanje fizičke slobode počinjene nad osobama nesrpske nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi Savo Babić je imenovan za komandira sa zadatkom da vrši osiguranje objekta zatvaranja u zgradi škole „Vuk Karadžić“ u Bratuncu.

Babić je vršio nadzor i imao potpunu kontrolu nad uslovima u logoru i životima i tijelima više od 400 muškaraca civila nesrpske nacionalnosti koji su bili svakodnevno podvrgnuti sistematskom ispitivanju, premlaćivanju, mučenjima, zlostavljanju i ponižavanju i psihičkom zlostavljanju, živeći u konstantnom strahu za svoje živote gdje su brojni zatvorenici ubijeni ili su umrli kao rezultat datih uslova, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: