{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slavo Babić se izjasnio da nije kriv za zločine u Bratuncu

F
22.8.2012. u 13:50
0
1
Slavo Babić se izjasnio da nije kriv za zločine u Bratuncu
0
Slavo Babić se izjasnio da nije kriv za zločine u Bratuncu
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, optuženi Savo Babić izjasnio se da nije kriv.
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, 20. jula ove godine, optužnicu kojom se optuženi Savo Babić tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Savo Babić, u svojstvu komandira Vojne policije u Bratuncu, u maju 1992. godine u okviru širokorasprostranjenog i sistematskog napada usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Bratunac, svojim djelovanjem i propustima naredio, počinio i znao, te propustio da spriječi i kazni zatvaranje ili drugo teško oduzimanje fizičke slobode počinjene nad osobama nesrpske nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi Savo Babić je imenovan za komandira sa zadatkom da vrši osiguranje objekta zatvaranja u zgradi škole „Vuk Karadžić“ u Bratuncu.

Babić je vršio nadzor i imao potpunu kontrolu nad uslovima u logoru i životima i tijelima više od 400 muškaraca civila nesrpske nacionalnosti koji su bili svakodnevno podvrgnuti sistematskom ispitivanju, premlaćivanju, mučenjima, zlostavljanju i ponižavanju i psihičkom zlostavljanju, živeći u konstantnom strahu za svoje živote gdje su brojni zatvorenici ubijeni ili su umrli kao rezultat datih uslova, saopćeno je iz Suda BiH.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: