Simbol ZOI 1984
643

Slavni skijaš Jure Franko proglašen počasnim građaninom Sarajeva

B. R.
Jure Franko (Foto: F. K./Klix.ba)
Jure Franko (Foto: F. K./Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeće Sarajeva Jure Franko, skijaš bivše Jugoslavije koji je osvojio srebro na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine, proglašen je počasnim građaninom Sarajeva.

Inicijativu da Grad Sarajevo donese ovakvu odluku podnio je bivši predsjednik Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine Marko Petrović.

"Najljubaznije vas molim da preduzmete neophodne mjere u cilju proglašenja za počasnog građanina Jure Franka, osvajača srebrene medalje u veleslalomu na 14. Zimskim olimpijskim igrama, održanim 1984. godine u Sarajevu. To je prva medalja koju je neko iz skijaške reprezentacije Jugoslavije osvojio na zimskim olimpijadama", ukazao je.

Petrović je ukazao na doprinos Franka Sarajevu i poslije olimpijade.

"I sami znate koliko Sarajlije vole Juru i on njih i Sarajevo. Svi se dobro sjećamo one 'volimo Jureka više od bureka'. U 2006. godini, kada je gradonačelnica bila Semiha Borovac, a ja predsjednik Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine, Jure Franko je samoinicijativno, u saradnji sa Skijaškim savezom, o svom trošku odveo 15-ero djece iz našeg Kinder sela na Zimske olimpijske igre u Sloveniji. Tom prilikom bio je gost Kinder sela, družio se s djecom i njih 15 odveo u Italiju. Stidim se i lično mi je žao da se do danas niko nije sjetio da se na ovaj način oda priznanje olimpijskog Sarajeva Franku i uzvrati ljubav. Molim vas pomozite da se ispravi raniji propust odgovarajućih aktera, prije vašeg izbora za gradonačelnika", obrazložio je Petrović.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Franku će biti uručena Povelja Grada Sarajeva.