Radnička pobjeda
2k

Slavlje radnika Željezare Zenica nakon obećanja da će im svi zahtjevi biti ispunjeni

Piše: E. M.
Slavlje radnika Željezare (Foto: E.M./Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E.M./Klix.ba)
Oko 300 radnika Željezare Zenica i građana Zenice koji su više od osam sati držali magistralni put M-17 blokiran, nakon pismene potvrde od premijera Fadila Novalića da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni, put je odblokiran, a radnici su to proslavili na svoj način.

Iscrpljeni od trodnevnog štrajka glađu i cjelodnevne blokade magistralnog puta M-17 u Zenici radnici Željezare Zenica imali su dovoljno snage da proslave svoju pobjedu nakon što su predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine premijer Fadil Novalić i ministar Nermin Džindić u Vladi ZDK pismeno potvrdili da će do 30. januara ispuniti zahtjeve radnika Željezare.

Nakon sastanka u zgradi Vlade ZDK radnici Željezare Zenica na petlji u zeničkom naslju Blatuša s radošću su dočekali predstavnika Sindikata radnika Željezare Avdiju Halilovića te su uzvikivali "Pobjeda, pobjeda".

Miralem Aletić danas je zajedno sa svojim kolegama proslavio pobjedu. Međutim, razočaran je podrškom sugrađana.

"Osjećam se solidno nakon današnjeg dana. Sve je ovo fino, ali ovdje je trebalo biti milion ljudi jer nam je svima ista situacija. Ovo je posljedica direktora Željezare Safeta Berbića i ministra Džindića, ovaj ga nije mogao smijeniti, a on nije htio otići. Ja sam bio u logoru i gladovao sam 15 dana i sve ovo je sitno s onim šta će se dogoditi u ovoj državi", izjavio je Aletić.

Još jedan od radnika Željezare Zenica Nijaz Mujić sa suzama u očima je dočekao zaključak sa sastanka predstavnika Vlade FBiH i predstavnika Sindikata Željezare.

"Ostvareno je 70 posto naših ciljeva, a kako smo živjeli do sada, ovo je super. Imam 55 godina, ali ova pobjeda se ne može mjeriti ni s osvojenim dobitkom na lutriji. Imali smo štrajk glađu, danas smo cijeli dan držali put blokiranim i zaista smo sretni zbog ovakvog kraja", poručio je Mujić.

Nakon kratkog slavlja, pobjedu s radnicima Željezare proslavile su i kamionđije sirenama, iako su cijeli dan proveli u koloni na magistralnom putu M-17. Deblokada puta uslijedila je nakon slavlja, a radnici Željezare s nestrpljenjem očekuju 30. januar.

Radnici su se na kraju zahvalili svima koji su im pružili podršku, izvinili se kamioniđijama i drugim ljudima koji su u koloni proveli cijeli dan, a i jutrošnji sukob s policijom su istakli riješiti razgovorima te su se zahvalili pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na podršci tokom osiguravanja protesta.