BiH
9

Slavlje na ispraćaju u penziju 65 komorata RMU Zenica: Uslovi rada se moraju poboljšati

Piše: E. M.
Detalj sa današnjeg ispraćaja rudara (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Šesdeset pet komorata Rudnika mrkog uglja Zenica danas je ispraćeno u penziju. U Domu rudara gdje su se vodili bitni sastanci tokom njihovog radnog vijeka danas je druženje i pjesma.

Uprava zeničkog rudnika koja koja obuhvata tri jame (Raspotočje, Stara jama i Stranjani) danas je u penziju ispratila 65 komorata kojima je po posljednji put rečeno "Sretno".

Danas u Domu rudara nije bilo predstavnika vlasti i nadležnih sa nivoa države, koji bi inače boravili u sali i razmatrali o budućnosti rudnika i sigurnosti rudara. Sala je danas bila samo za komorate koji su svojim zasluženim radom ispunjavali norme, radili u nemogućim uslovima te zasluženo dočekali svoju penziju.

Predstavnik Sindikata rudara RMU Zenica Nijaz Vardo je izjavio kako rudari nisu zadovoljni stanjem u kojem se nalaze te da nisu adekvatno plaćeni za svoj posao.

"Rudari od rata pa do danas nisu zadovoljni sa situacijom koja je nastala i definitivno nisu adekvatno plaćeni za posao s obzirom u kakvim uslovima rade. Zaštita na radu mora postojati, ali se i humanost rada mora poboljšati. Rudnik Mošćanica trebao je olakšati posao i poboljšati poslovanje čitavog rudnika, ali to nije još završeno. Još uvijek radimo u uslovima kao i prije 70 godina", izjavio je Vardo.

S obzirom na dugovanja prema Zavodu zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona rudnicima prijeti ukidanje zdravstvene zaštite i nemogućnost ovjeravanja knjižica komorata. Vardo je naglasio kako Sindikat neće dozvoliti zabranu ovjere knjižica.

Direktor Rudnika mrkog uglja Zenica Nisvet Topalović je kazao kako 2016. godina nije prošla onako kako su planirali s obzirom da nisu realizirani planovi sa početka godine, ali da su zadovoljni urađenim poslom.

"Mi smo ambiciozno krenuli sa godinom i imali smo plan od 490.000 tona, ali morali smo napraviti rebalans zbog toga što nismo pokrenuli rudnik na Mošćanici, tako da smo proizvodnju rebalansom stavili na 320.000 tona uglja. Ispunili smo plan sa 96 posto efikasnosti, ali nismo postigli ekonomski željeni efekat", izjavio je Topalović.

Nedavno je u Rudniku mrkog uglja u Zenici potpisan Ugovor o nabavci opreme, tačnije čela, koji će omogućiti humanije uslove rada, bolju proizvodnju i veću sigurnost za rudare. Međutim, Topalović je istekao da je u zadovoljan godinom na izmaku.

"Svi rudari su dobili po 250 KM za sutrašnji Dan rudara, a uplaćena je i razlika regresa sa današnjim danom. Obaveze prema svim penzionisanim rudarima nisu ispunjene, jer ste upoznati s time da ne plaćamo redovno doprinose zbog problema sa proizvodnjom, ali kako budu završavali mi to zakonski ispunjavamo i potrudit ćemo se to uraditi", kazao je Topalović.

Rudarima su danas uručeni prigodni pokloni, a druženje je nastavljeno uz muziku i veselje.