{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slavko Ris osuđen na 13 godina za ratni zločin protiv stanovništva

F
29.2.2008. u 17:04
0
0
Slavko Ris osuđen na 13 godina za ratni zločin protiv stanovništva
0
Slavko Ris osuđen na 13 godina za ratni zločin protiv stanovništva
Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću danas je osudilo Slavka Risa na kaznu zatvora od 13 godina za krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva u selu Peći.
Optužnica ga tereti za kršenje međunarodnog prava za vrijeme rata, jer je kako se navodi 1. juna 1992. kao pripadnik rezervnog sastava policije RS-a kod Društvenog doma u selu Peći skupa s drugim pojedincima zlostavljao dvanaestoricu Bošnjaka iz sela Prhova, s područja općine Ključ.

Naredili su im da skinu gornji dio odjeće i obuću, svezali im ruke na leđa, polegli ih glavom prema zemlji i cijeli dan ih batinali i mučili, uslijed čega je podlegao Sulejman Medanović.

Brutalnost koju su doživjeli tog dana, na preostalih 11 Bošnjaka ostavila je trajne posljedice o čemu su svjedočili tokom postupka. Pritvor za Slavka Risa je produžen, a na izrečenu kaznu pravo žalbe imaju i tužilac i odbrana optuženog u roku od 15 dana.

Današnjem izricanju presude prisustvovali su i članovi najuže rodbine Medanovića te roditelji većine od 53 ubijena Bošnjaka tog dana u selu Prhovu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: