{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slavko Lalović osuđen na pet godina zatvora

S
31.8.2011. u 09:27
0
2
Slavko Lalović osuđen na pet godina zatvora
0
Slavko Lalović osuđen na pet godina zatvora
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu u predmetu Slavko Lalović, kojom je optuženi Lalović proglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
S tim u vezi, Sud je optuženog Lalovića osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Optuženi Slavko Lalović oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) u vezi sa članom 180. stav 1 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Lalović je proglašen krivim što je, u svojstvu milicionera rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Kalinovik, radeći na obezbjeđenju zatvora, dozvoljavao ulazak vojnicima koji su vršili nasilje nad nezakonito zatvorenim civilima u osnovnoj školi "Miladin Radojević“ u Kalinoviku. Na ovaj način optuženi Lalović, protivno svojoj dužnosti da zaštiti zatočene civile, pomogao je u vršenju nasilja nad njima.

Sud je optuženog Lalovića proglasio krivim što je neutvrđenog dana, krajem augusta 1992. godine, u večernjim satima dvojici vojnika Vojske Srpske Republike BiH, dozvolio ulazak u prostoriju u kojoj su vojnici silovali zatočenicu i što je u toku mjeseca augusta 1992. godine nad zatočenim civilima u pomenutoj školi primjenjivao mjere zastrašivanja i terora.

Sud je u odnosu na optuženog Lalovića donio rješenje kojim mu se određuje pritvor, a
koji prema ovom rješenju može trajati do 29. maja 2012. godine ili do nove odluke Suda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: