Uhapšen u akciji FUP-a
35

Slaven Zeljko, HDZ-ovac blizak Draganu Čoviću: Sedmogodišnji krug optužbi za nezakonita zapošljavanja

D. Be.
Krišto, Čović, Zeljko, Filipović i ostatak vrha HDZ-a
Krišto, Čović, Zeljko, Filipović i ostatak vrha HDZ-a
U akciji FUP-a, po nalogu Tužilaštva KS, jučer su uhapšeni SDA-ovac Hermedin Zornić i HDZ-ovac Slaven Zeljko.
Oni se sumnjiče za nezakonito zapošljavanje najmanje 15 osoba u Operator-Terminali Federacije. Zornić kao direktor, a Zeljko kao član uprave preduzeća koje je osnovano Odlukom Vlade Federacije BiH 2003. godine sa osnovnom namjenom skladištenja nafte i naftnih derivata.
Krišto, Čović, Zeljko, Filipović i ostatak vrha HDZ-a
Krišto, Čović, Zeljko, Filipović i ostatak vrha HDZ-a

Slaven Zeljko je inače i predsjednik Gradskog odbora HDZ Mostar, a ovo nije prvi put da se njegovo ime i prezime dovodi u vezu sa nezakonitim zapošljavanjem.

Prije sedam godina pripadnici FUP-a su "češljali" Federalni parlament zbog sumnje na nezakonito zapošljavanje pet savjetnika u kabinetu Lidije Bradare, tadašnje predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH. Istraga je pokrenuta zbog sumnje da nisu ispunjavali zakonske propise za imenovanje na te funkcije. Među pet osoba tada je bio i Slaven Zeljko.

"U navedenom predmetu još nije donesena tužilačka odluka", rekli su danas za Klix.ba iz Tužilaštva KS uprkos činjenici da je predmet otvoren prije sedam godina što znači da je Lidija Bradara, aktuelna predsjednica Federacije BiH, i dalje pod istragom zbog navodnog nezakonitog zapošljavanja.

Slaven Zeljko (lijevo) pored Borjane Krišto i Dragana Čovića
Slaven Zeljko (lijevo) pored Borjane Krišto i Dragana Čovića

Inače, riječ je o predmetu na osnovu teksta CIN-a kojim je obuhvaćena predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, a koja je navodno zapošljavala savjetnike bez dovoljnog radnog iskustva.

Na taj način u periodu od dvije i po godine iz džepa građana Federacije BiH, a na račune Bradarinih savjetnika isplaćeno je više od 306.000 KM. Riječ je o kršenju federalnih propisa s obzirom na to da pet od osam savjetnika predsjedavajuće Doma naroda PFBiH nema pet godina radnog iskustva.

Slaven Zeljko je u tom trenutku, 2017. godine, imao 11 mjeseci radnog iskustva od potrebnih pet godina.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar Slaven Zeljko je postao 2019. godine. Na sajtu HDZ-a se navodi da je dugogodišnji član stranke, predsjednik Mladeži HDZ-a BiH u jednom mandatu i da je obnašao dužnost savjetnika predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Drugi uhapšeni Hermedin Zornić je član SDA i on je na jednim od prethodnih lokalnih izbora bio kandidat za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Zornić je ostao na čelu "Operator-Terminali Federacije" uprkos smjeni federalne vlasti.