Schmidt se povlači?
78

Slaven Raguž: Predstavnici EU su mi rekli da u nacrtu odluke Schmidta nema "modernih tehnologija"

S. M.
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž kazao je u razgovoru za Klix.ba da su mu pojedini predstavnici EU kazali da su imali uvid u nacrt odluke visokog predstavnika o tehničkim izmjenama Izbornog zakona i da se u njima ne spominju "moderne tehnologije".

"Imao sam sastanke s pojedinim predstavnicima međunarodne zajednice koji dolaze iz Evropske unije koji su mi rekli da u draftu koji su oni vidjeli se ne pojavljuje nigdje pojam modernih tehnologija nego se radi o tretiranju profesionalizacije predsjednika biračkih odbora, organizacije biračkih odbora, imenovanje", kazao je Raguž.

Naglasio je da ako će to donijeti Schmidt bolje da ništa ne donosi.

"Ja nisam držao u ruci nacrt odluke, mogu reći samo ono što su mi oni kazali. Ako lažu oni lažem i ja. Ako se ne ispoštuje dio da će nametnuti korištenje modernih tehnologija u izbornom onda nema smisla ništa dirati", kazao je Raguž.

Govorio je i o protivljenju predstavnika EU delegacije novoj intervenciji Schmidta.

"Ako su iskrene namjere Sattlera i drugih koji govore o vladavini prava i borbi protiv korupcije onda je prvi korak koji se mora napraviti onda je transparenentnost izbornog procesa, odnosno svođenje na minimum svih malverzacija u izbornom procesu", rekao je Raguž.

U kontekstu izjava predsjednika Glavnog vijeća HSN-a Bože Ljubića i predsjednika HDZ-a koji se protive novoj intervenciji visokog predstavnika pitali smo ga da li bi nova odluka Schmidta, u trenutnom političkom kontekstu, išla u korist ili na štetu hrvatskog naroda u BiH.

"To je dvojaka stvar. Ovdje govori o uvođenju modernih tehnologija, za vraćanje povjerenja u izborni proces. To je čisto tehnički aspekt Izbornog zakona. Ono što govore Ljubić i Čović odnosi se na jednakopravnost hrvatskog naroda", rekao je Raguž.

Smatra da su Hrvati ustavno-pravno gledajući u podređenom položaju u odnosu na druga dva naroda.

"Gospodin Željko Komšić je primjer toga. To je sasvim drugi aspekt koji se zloupotrebljava od tih subjekata za svoju političku agendu. Čović ne postoji bez Komšića i obrnuto. Ako je uvođenje modernih tehnologija protivno nacionalnim interesima Hrvata onda je demokratija protiv nacionalnih interesa Hrvata. Samo prošle sedmice sam obišao terena od centralne Bosne, Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog i Posavskog kantona. Susreo sam se sa stotinama ljudi. Konsenzus oko uvođenja novih tehnologija, odnosno transparentnosti izbornog procesa je stopostotan. Narod želi demokratiju", zaključio je Raguž.