|

Slava Saborne crkve u Mostaru: Držimo se jedni drugih, čuvajmo međusobnu ljubav

Slava Saborne crkve u Mostaru: Držimo se jedni drugih, čuvajmo međusobnu ljubav
13
Piše: R. D.
16.6.2019. u 16:29
97
komentara
13

dijeljenja
1/4 Foto: R. D./Klix.ba
2/4 Foto: R. D./Klix.ba
3/4 Foto: R. D./Klix.ba
4/4 Foto: R. D./Klix.ba
Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru proslavila je svoju slavu Trojčindan. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, a prisustvovale su brojne javne ličnosti.
Vladika je u besjedi poručio vjernicima da ljube jedni druge kako je Krist ljubio ljude, te podsjetio na riječi svetog apostola Pavla da ljubav izgrađuje.

"Ako želimo da izgradimo ovaj hram, držimo se jedni drugih. Čuvajmo međusobnu ljubav. Danas mnogi žele mir i spokoj, ali sve mi se čini da su mnogo usresređeni na sebe. Kad se čovjek daje drugome, kada živi za drugoga i kada se žrtvuje za drugoga, onda se i ono unutra u čovjeku usuglasi i uravnoteži i čovjek postaje duhonsac, istinski čovjek Božiji", kazao je vladika Dimitrije.

Poručio je vjernicima da grade međusobno povjerenje te da duboko vjeruje će zadržati međusobnu ljubav i povjerenje i među njima i među narodima i vjerama koje ih okružuju.

"Onda će ovaj Hram zaista biti hram Boga ljubavi. Ako se ne voli, bez obzira koliko će on biti lijep, bit će samo prazna ljuštura, neće imati finoću", zaključio je vladika.

Na slavi je prisustvovao veliki broj vjernika te predstavnika vlasti sa svih nivoa među kojima i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac, načelnici Nevesinja i Istočnog Mostara Milenko Avdalović i Božo Sjeran, predsjednik Skupštine Trebinja Dragoslav Banjak, ministar MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Slađan Bevanda, glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina, konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč, bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević, fudbalska legenda Duško Bajević te predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice.
Prijavi grešku


Komentari (97)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...