JU Dom zdravlja KS
0

Slab odziv na vakcinaciju protiv gripe, epidemije još nema

Piše: E. G.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vlada Kantona Sarajevo je i ove godine osigurala dovoljan broj doza vakcina protiv sezonske gripe, međutim, odziv građana je iznenađujuće mali u odnosu na prethodne godine. Gotovo u svakom od domova zdravlja ostalo je više od pola neupotrijebljenih doza, kaže za Sarajevo-x.com Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS.

"U svakom od devet domova zdravlja ima još čak i po nekoliko hiljada neutrošenih doza. Ovo je ujedno i apel svim građanima, a posebno rizičnim grupama da dođu i da se vakcinišu. Primjera radi, samo u Domu zdravlja Centar - 'Vrazova', do sada je utrošeno otprilike 1.000 doza vakcina, a ostalo ih je oko 2.100. Ne znam zašto je to tako. Prema našim procjenama svi oni koji su ranijih godina dolazili na vakcinaciju došli su i ove godine i kažu da nisu bolovali gripu nakon preventivne vakcine, što znači da nema razloga za nepovjerenje građana kada je u pitanju vakcinacija", rekao nam je Šarkić.

Iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo kažu da će vakcinacija trajati do isteka zaliha, ali da građani moraju primiti vakcinu prije nego što zavlada epidemija.

"Još uvijek se ne može govoriti o bilo kakvoj epidemiji ili povećanom broju oboljelih od gripe. Kao i svake godine očekuje se da će ona zavladati negdje oko Nove godine. Pozivamo posebno rizične grupe da dođu i prime vakcinu", kaže Šarkić.

Kao i uvijek do sada, sve doze vakcina koje ne budu iskorištene morat će do određenog roka biti uništene.

Podsjetimo, Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo su osigurali 25.000 doza vakcina u ovoj godini. Vakcinacija je počela 9. novembra u svim domovima zdravlja, odnosno na 49 lokacija - ambulanti i domova zdravlja te u JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Rizične grupe ljudi koji bi obavezno trebali primiti preventivnu vakcinu su: osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, osobe sa posebnim potrebama, zaposleni u javnom gradskom saobraćaju i slično. Za njih su vakcine besplatne. Budući da je odziv na vakcinaciju veoma loš, iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo pozivaju i ostale građane koji ne spadaju u ove grupe da dođu na vakcinaciju.