BiH
0

Slab interes za prirodni fenomen - promatranje ptica selica

FENA
BirdLife International sa svojim partnerskim organizacijama već dvadesetu godinu organizira Evropsko promatranje ptica (EuroBirdwatch) prvog vikenda u oktobru.

Na taj način se prati prirodni fenomen ogromnih razmjera kada milioni ptica selica s područja cijele Evroazije kreću na putovanje dugačko hiljade kilometara. Pokušavajući napustiti sjever koji svake zime postaje nenastanjiv za veliki broj vrsta, migracija ptica zahvaća cijeli kontinent i prelijeva se u Afriku.

Svakim evropskim promatranjem ptica skreće se pažnja na seobene vrste koje su sve ugroženije jer se susreću s različitim opasnostima koje su karakteristične za različite regije.

Ptice- selice koje su dio svjetske biološke raznolikosti se ugrožavaju, uništavanjem staništa, odmorišta, gnijezdilišta i zimovališta krivolovom, regulacijom prirodnih tokova rijeka i podizanjem neadekvatnih vjetroelektrana.

Akcijom koja će biti održana 5. i 6. oktobra zaokružuju se i objedinjavaju napori brojnih BirdLife organizacija u svijetu koji su usmjereni na proučavanje ptica, njihovih staništa i edukaciju lokalnog stanovništva.

"Promociju Birdwatchinga vršimo već nekoliko godina. Uglavnom lokalne zajednice su zainteresovane, ali nedostaje infrastruktura i izostaje npr. interes turističkih zajednica da razvijaju ovakav program", izjavio je Feni predsjednik Udruženja "Naše ptice" ornitolog Dražen Kotrošan.

Po njegovim riječima ukoliko i pokažu interes za taj vid "prirodnog" turizma svi bi htjeli da imaju gotov "proizvod" bez ulaganja.

Kotrošan ističe da je za organizirano promatranje ptica za destinacije najbolje krenuti od IBA područja - područja značajnih za ptice.

Preliminarno je u BiH identifikovano oko 40 takvih područja, a najpoznatija su svakako Hutovo blato, Livanjsko polje, Bistrik-Haljinići, Visočica i druga.

Evropsko promatranje ptica nudi svim partnerima mogućnost da podignu svijest javnosti o zaštiti divljih ptica, promociju njihovih organizacija i privlačenje novih članova.

To je također dobar način da se pošalje poruka o seobi ptica i značaju zaštite ptičjih staništa, područja za uzgoj, odmorišta i putanje leta, a cilj svih aktivnosti je privlačenje potencijalnih pristalica projekata za zaštitu ptica i prirode.